Politiek

Nike weer in opspraak voor gebruik beeldmerk dat lijkt op Arabische woord voor Allah

Nike is gevraagd om zijn model Air Max 270 terug te trekken, omdat er een afbeelding op staat die erg lijkt op een beeldmerk dat ze sinds 1997 niet meer gebruiken wegens hetzelfde probleem. Ruim 20 jaar geleden kwam er kritiek omdat een design op een schoen op het Arabische woord voor Allah lijkt.

Alhoewel beide modellen onder vuur kwamen te liggen door overeenkomsten met hetzelfde Arabische woord, lijken ze niet per se erg op elkaar. In beide gevallen zijn de overeenkomsten met de Arabische tekst wel duidelijk. Links het model uit 1997 en rechts de nieuwe Air Max 270, in het midden het Arabische woord voor Allah.

Het sportmerk liet in 1997 nog weten dat ze door het incident zorgen en bezorgdheid uit de moslimwereld beter was gaan begrijpen. “Nu ons merk steeds groter wordt, moeten we ons bewustzijn over andere gemeenschappen verdiepen.”

Godslastering

Saiqa Noreen startte halverwege januari een online petitie en vraagt zich af waarom een soortgelijk ontwerp nu toch weer gebruikt wordt. Ze schrijft dat voor veel moslims het design godslasterend is, omdat hiermee de naam Allah zou worden “betrapt, geschopt en zou worden besmeurd met modder en ander vuil”.

Ze roept het sportmerk op om de schoen terug te roepen. Nike zegt dat sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en zegt de niet bewust moslims had willen beledigen.

Bedachtzaam

De petitie, die zich richt op 25.000 handtekeningen, is tot nu tot bijna 20.000 keer ondertekend. Noreen roept merken op om bedachtzamer te zijn met hun ontwerpen. In 1997 doneerde Nike na de ophef onder andere geld voor een speelplaats bij een school in de Verenigde Staten.

In 2017 startte Nike nog een sportlijn speciaal voor moslima’s.

Redactie/ANP
Foto: Change.org & ANP