Lifestyle & Entertainment

Brabants stel krijgt 25.000 euro voor nieuwe methode om borstkanker op te sporen

Een bijzondere dag voor Paulette Kreté en Tom Sanders uit Eindhoven. Tijdens het technologie en wetenschapsfestival TEKNOWLOGY in Amersfoort geeft Holland High Tech hen een startsubsidie van 25.000 euro voor hun onderzoek naar het opsporen van borstkanker.

Met dat geld gaan ze hun Early Warning Scan techniek verder ontwikkelen om borstkanker in een vroeger stadium op te sporen. “Wij willen een sterk prototype maken, waarmee technische universiteiten dan weer verder kunnen”, legt Paulette Kreté uit. “Dat is vooral van belang voor jongere vrouwen, die nog niet met het landelijke borstkankeronderzoek meedoen.”

Paulette’s man Tom is software ontwikkelaar en bedacht deze 360-graden-3D fototechniek voor grote objecten, zoals auto’s. Toen Paulette begin 2019 zelf borstkanker kreeg, zette dat hem aan het denken om de techniek op de borst toe te passen.

Kanker niet te zien

Hoewel Paulette meedeed met het landelijke borstkankeronderzoek werd haar kanker niet gezien. “Ik kreeg vijf keer een negatieve scan, omdat de borstkanker die ik heb niet te zien was. Toch voelde ik begin dit jaar ineens toch een harde plek. Hadden we eerder een 3D-foto kunnen maken, dan was ik veel eerder naar de dokter gegaan”, zegt Paulette. Inmiddels heeft ze een aantal behandelingen achter de rug en krijgt ze immunotherapie.

De techniek op de 3D-foto’s houdt in dat afwijkend weefsel bijvoorbeeld rood kleurt. “Tom gebruikt het nu voor de motor, die bijvoorbeeld niet goed draait in een auto. Dan kan je dat zien op de foto. Bij mij was het weefsel opgevallen omdat het stijver was en daarmee een signaal gegeven: dit is een risico”, legt Paulette uit.