Politiek

Nederlandse kankerpatiënten mogelijk de dupe van enorme prijsverhoging medicijn

Een Zwitsers farmaceutisch bedrijf heeft de prijs van een medicijn tegen kanker opgeschroefd van 16.000 tot maar liefst 90.000 euro. In Nederland worden 125 mensen met het middel lutetium octreotaat behandeld. Zij zijn de dupe en moeten vrezen dat hun verzekeraar het na de enorme prijsstijging niet meer vergoedt.

Het medicijn is in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw ontwikkeld door het Erasmus MC. Door een aantal overnames zijn de rechten nu in handen van multinational Novartis, volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Novartis is een Zwitsers bedrijf dat ook kantoor houdt in Arnhem, maar later dit jaar naar Amsterdam verhuist.

“Valsspelen” en “niet uit te leggen”

Zorgverzekeraars CZ en VGZ noemen de prijsstijging bij NOS “misbruik maken van de situatie om de prijs op te drijven”. En stellen dat het “valsspelen” en “niet uit te leggen” is.

Door een speciale status die het medicijn kreeg, vlak voordat Novartis de vorige rechthebbende overnam, heeft het bedrijf de komende tien jaar het alleenrecht voor de verkoop in de Europese Unie, schrijft NU.nl.

Winst van bijna 7 miljard euro

Toen het Erasmus MC het medicijn produceerde, kostte het 16.000 euro per kuur. Novartis rekent met 90.000 euro dus zes keer zoveel. Het bedrijf vertelt dat de prijs gebaseerd is “op de waarde ervan voor patiënten” en dat het “kosteneffectief” is. Novartis maakte in 2017 een winst van bijna 7 miljard euro.

De verzesvoudiging van de prijs van een kankermedicijn door Novartis is onacceptabel, stelt KWF Kankerbestrijding. “Dit is zeer slecht nieuws voor de patiënt. Het bedrijf moet openheid van zaken geven”, zegt een woordvoerder. Volgens KWF is het “volstrekt onduidelijk” hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen.

Redactie/ANP