Dieren

Nederlandse den binnenkort vol met dennenprocessierups

Al dagenlang wordt het nieuws gedomineerd door de eikenprocessierups. De rups die door zijn honderdduizenden brandhaartjes talloze jeukende bultjes veroorzaakt.

Maar de rups in de eik is binnenkort niet onze enige zorg meer. Ook de dennenbomen krijgen huisdieren; de dennenprocessierups is namelijk aan een opmars bezig.

Lees ook: Aantal eikenprocessierupsen verdrievoudigd

Oorspronkelijk komt de dennenprocessierups uit Frankrijk, waar hij leeft in dennenbomen. Maar sinds een aantal jaar kruipt hij steeds verder noordwaarts. Op dit moment lijkt hij zich definitief gevestigd te hebben in de Belgische Ardennen, vlakbij de grens met Nederland. Volgens Arnold van Vliet van Kenniscentrum Eikenprocessierups is het dan ook een kwestie van tijd voordat de dennenprocessierups de grens oversteekt.

Miljoen brandharen

Net als de eikenprocessierups hebben de dennenprocessierupsen brandharen. Maar waar de eikenprocessierups er zo’n achthonderdduizend heeft, heeft deze variant er maar liefst één miljoen. Bij gevaar kunnen ze deze afschieten, waardoor ze in de luchtwegen, huid en ogen van mens en dier terecht komen. De stoffen die van de haartjes afkomen zorgen voor bultjes, zwellingen, rode ogen en jeuk, net zoals de haartjes van de eikenprocessierups.