Lifestyle & Entertainment

Nederlanders spreken wereldwijd het beste Engels

Nederlanders zijn beter dan wie dan ook als het aankomt op het beheersen van Engels als vreemde taal. Dat blijkt uit de Education First (EF) English Proficiency Index, een jaarlijks internationale meting van taalvaardigheden waaraan wereldwijd 2,3 miljoen volwassenen meededen.

Uit het onderzoek komt Nederland als beste uit de bus. Wij scoren een 70.27 op een schaal van 100 en daarmee laten wij landen als Zweden (2) en Noorwegen (3) achter ons.

Onze ooster- en zuiderburen volgen traditiegetrouw op enige afstand: Duitsland neemt dit jaar plek 10 voor z’n rekening, de Belgen eindigen op de 13e plaats. Hekkensluiters van de lijst zijn respectievelijk Saudi-Arabië, Kirgizië en tot slot Libië op plek 98, 99 en 100. De taalvaardigheid werd in 100 verschillende landen onderzocht.

Randstad

Nederlanders staan erom bekend altijd hun best te doen om andere talen te spreken. In het Engels redden we ons meer dan prima. Of het nou steenkolenengels is of op universitair niveau: Nederland spreekt een aardig mondje over de grens. De eerste plaats in het onderzoek van Education First (EF) bewijst dat.

Wie inzoomt en de scores niet per land rangschikt maar per stad in Nederland, ziet Rotterdam, Amsterdam en Den Haag bovenaan staan. In de provincies Drenthe, Groningen en Limburg spreekt men iets minder goed Engels.