Opmerkelijk

'Nederlanders opgepakt bij rellen in Barcelona'

Van de 128 mensen die deze week bij de rellen in Barcelona zijn opgepakt, komt een aantal uit Nederland. Dat meldt De Telegraaf. Hoeveel het er zijn en waar ze van worden beschuldigd, is nog niet bekend.

Ook vrijdagavond raakten enkele honderden demonstranten weer slaags met de politie. Honderdduizenden gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders van Catalonië. Zij probeerden zich in 2017 tevergeefs af te scheiden van Spanje. Het is de vijfde dag op rij dat mensen in Barcelona protesteren tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Maskers

Veel van hen waren gemaskerd en zochten de confrontatie met agenten, net als eerder deze week. Prullenbakken werden in brand gestoken en er werden stenen gegooid naar agenten. Omstanders vluchtten winkels in toen politiebusjes de weg probeerden vrij te maken en politiemensen rookgranaten gooiden naar betogers.

Naar schatting zijn ruim 500.000 mensen vrijdag de straat opgegaan. Sinds het begin van de protesten zijn 128 betogers opgepakt. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska raakten zeker 207 politieagenten gewond en werden ook 107 politiewagens gemolesteerd door demonstranten. Hoeveel betogers gewond zijn geraakt is niet bekend. Politiekorpsen vanuit het hele land zijn vanwege de chaos naar Barcelona gestuurd.

Er zijn ook zeker vijftig vluchten vanuit Barcelona geschrapt. Ook gingen winkels dicht en weigerden veel studenten naar school te gaan. Een van de meest bekende trekpleisters van de stad, de Sagrada Familia-basiliek, ging ook op slot en was niet te bezichtigen.

ANP/Redactie