Opmerkelijk

Nederlander Twan Hermans is wereldkampioen tafelvoetbal

In het Spaanse Murcia is Twan Hermans (25) afgelopen donderdag wereldkampioen tafelvoetbal geworden. Hij won in de finale van zijn Britse tegenstander.

De Heerlenaar speelde vanaf vorige week dinsdag tot en met zondag, van ‘s ochtends vroeg tot middernacht tafelvoetbal. Doordat hij eerder al het NK had gewonnen, was hij automatisch geplaatst voor het WK. Twan reisde vooraf zonder druk af naar Murcia. ”Ik had eerlijk gezegd lage verwachtingen. De focus lag niet zoveel op het WK Tafelvoetbal, omdat ik het druk had met werk en school. Ik voelde dus geen stress en dat hielp mij mentaal.”

‘Het is niet alleen een kroegsport’

Twan vindt tafelvoetbal een serieuze sport. ”Op woensdag train ik en op vrijdag spelen we competitie in België, want daar is het niveau hoger dan in Nederland. Het is niet alleen een kroegsport, maar ook een denksport. Ik moet namelijk altijd drie stappen vooruit denken om te weten wat mijn tegenstander doet. Het is ook niet zo dat ik bier drink tijdens het wedstrijden of trainingen.”

Twan werd wereldkampioen in de categorie herenenkelspel. In de categorie dubbel werd hij samen met zijn partner Mark Dost tweede. Hij ontving voor zijn prestaties twee medailles, maar geen geldbedrag. ”Er zijn wel jongens die worden betaald en hier hun werk van maken. Zij doen ook mee aan dit wereldkampioenschap, dus het was zeker geen makkie.”

Twan ziet het voorlopig niet zitten om zich fulltime bezig te houden met tafelvoetbal, hij maakt liever werk van zijn andere hobby: architectuur.