Politiek

Koning Willem-Alexander, die baard staat u goed!

Voor het eerst sprak koning Willem-Alexander de Troonrede uit met een baard. En een meerderheid van Nederland vindt het hem goed staan. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland.

55 procent van de respondenten vindt de rossige baard goed staan bij onze vorst. Toch zijn er ook mensen die vinden dat hij zich weer gewoon moet scheren. Achttien procent van de bijna 1700 respondenten zien de baard het liefst verdwijnen. 27 procent van de Nederlanders heeft hierover geen mening.

‘Koopkracht stijgt niet’

Tijdens Prinsjesdag presenteerde het kabinet de plannen voor volgend jaar. In de Miloenennota staat de verwachting dat Nederlanders in 2020 gemiddeld 2,1 procent meer te besteden heeft. Het kabinet verwacht deze koopkrachtstijging door belastingmaatregelen en loonstijgingen.

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat ruim 80 procent van de Nederlanders het optimisme van het kabinet niet deelt. 82 procent van de 1800 respondenten verwacht niet dat hun koopkracht zal stijgen.

Overschot uitgeven

Uit de Miljoenennota blijkt dat er zo’n drie miljard overblijft op de begroting. Dit geld gebruikt het kabinet om de staatsschuld terug te brengen. 59 procent van de Nederlanders vindt dat het geld uitgegeven moet worden. 32 procent vindt het goed dat het kabinet de staatsschuld terugbrengt.