'Wel begrip voor stakingen om beter cao'

Op Schiphol is voor de derde keer in twee weken gestaakt en ook in het Groningse Scheemda werd gestaakt voor meer loon, maar dan in het Ommelander Ziekenhuis. En daar hebben wij alle begrip voor.

Tenminste, twee derde van de 2200 deelnemers van Wat Vindt Nederland heeft begrip voor de stakingen, een behoorlijke meerderheid dus. 29 procent steunt de acties niet. Maar zou je zelf ook staken om een betere CAO of meer loon af te dwingen? De groepen houden elkaar in evenwicht, de ene helft zou dat zeker doen, de andere helft ziet dat niet zitten.

Lees ook: KLM schrapt woensdag 12 vluchten vanwege staking

Het grondpersoneel van de KLM hoort bij de groep die zeker zou staken: werknemers gaan niet akkoord met een structurele loonsverhoging van 7 procent, verspreid over 3 jaar, en legt het werk neer.

De stakers willen alleen al dit jaar 4 procent erbij en daarna nog meer. Verder moet de werkdruk omlaag en het aantal flexwerkers worden beperkt. Het gevolg: gestrande reizigers en 12 vluchten die geschrapt moesten worden.

Lees ook: Ziekenhuismedewerkers starten reeks stakingen voor betere cao

Ook in het Ommelander Ziekenhuis werd woensdag gestaakt om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Maar het personeel van het Ommelander Ziekenhuis zijn niet de enige die het werk neerleggen. In zeventien ziekenhuizen verspreid over het land zullen medewerkers de komende vier weken per ziekenhuis een etmaal lang alleen spoedeisende zorg verlenen.