112

Juwelier Tanja uit Velp moedeloos na snelkraak: 'Ik had al een slecht jaar'

Het was een heftig jaar voor Tanja Seebergen-van Zeeland, de eigenaresse van juwelier Paul van Zeeland in Velp. Eerst belandde ze na een operatie in een rolstoel en afgelopen nacht pleegden onbekenden vlak voor het nieuwe jaar een snelkraak op haar zaak.

“Het is al een keer eerder gebeurd”, vertelt Tanja tegen Hart van Nederland. “Dus je hebt al die emotie nog in je zitten. Toen ik de beelden zag, zag het er ook zo gruwelijk uit. Je ziet die mensen gewoon je halve winkel slopen, met zoveel geweld.”

Lees ook: Snelkraak bij juwelier in Velp, dieven gebruikten mogelijk explosief

‘Gigantische knal’

De moeder van Tanja woont boven de winkel en hoorde als eerste de gigantische knal. “Het leek op een vuurwerkknal, maar het was veel harder. Ik dacht dat alles was weggefikt.”

Ze durfde in eerste instantie niet uit haar raam te kijken. Toen ze dat toch deed, zag ze de daders wegrennen. “Eentje viel er zelfs nog.”

‘Direct geëmotioneerd’

De buurman van de juwelier schrok ook wakker van de harde knal en ging kijken. “Ik zag mijn buurman naar mij zwaaien: kom maar naar beneden, er is iets verschrikkelijks gebeurd. Ik heb snel mijn jas aangetrokken en ben naar beneden gegaan”, vertelt de moeder.

In de gang ziet ze al de ravage. “Ik heb snel even de winkel ingekeken en werd direct zo geëmotioneerd. Ik vind het afschuwelijk. Ik zag al dat glas en de vitrines, dat is ontzettend ellendig. ”

Bewakingsbeelden op Facebook

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe twee van de drie daders in eerste instantie en rolluik achterin de winkel probeerden in te trappen. Toen dat niet lukte, richtten ze hun woede op de glazen vitrines.

“Ze sloegen gewoon alle vitrines in. De vorige keer dat er werd ingebroken waren er maar een paar vitrines kapot. Nu ligt er overal glas”, vertelt Tanja. “Je hebt er zelf zo hard voor gewerkt, het is echt afschuwelijk. Mensen hebben geen idee wat ze je aandoen. Ik had al een slecht jaar en nu al helemaal.”