Opmerkelijk

In de toekomst kijken we misschien wel naar planeet Nijntje

Als we over een tijdje naar de hemel kijken, zien we misschien wel Nijntje, de Brandaris of de Nachtwacht. Het zijn een paar mogelijke namen voor een ster en een planeet, waar Nederland een naam aan mag geven. Het publiek mag de komende tijd stemmen op vijf voorgestelde combinaties.

De winnende naamcombinatie wordt in december bekend gemaakt.

Nijntje en moederpluis

Een van de voorgestelde namencombinaties is Moederpluis voor de ster en Nijntje voor zijn planeet. Het zou ook kunnen dat de planeet Nachtwacht gaat heten en de ster de naam Sterrennacht krijgt. De andere kandidaten zijn de naam Leeghwater voor de ster en Cruquius voor de planeet, de ster Vuurduin en de planeet Brandaris en de ster Hurstrga en de planeet Exomna.

Over de hele wereld

Het namenkoppel dat de meeste stemmen krijgt, wordt in november doorgegeven aan de Internationale Astronomische Unie. Zij gaan over de namen in het heelal. Voor de zekerheid draagt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie ook twee alternatieven voor.

De wedstrijd wordt ook in andere landen gehouden, maar dan voor andere sterren en planeten die een simpelere naam nodig hebben. Het zou kunnen dat mensen daar dezelfde namen voordragen als in Nederland.

Als het aan de organisatoren van de wedstrijd ligt, moeten de Nederlandse namen over de hele wereld gaan gelden. Mensen in andere landen zouden dan moeten leren om Nachtwacht, Leeghwater, Vuurduin, Nijntje of Moederpluis uit te spreken.

905 lichtjaar weg

De ster heeft nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6. De planeet die erbij hoort, is de HAT-P-6 b, een geelwitte dwergster. Hij staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Deze dwergster is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

Via deze link kun jij je stem uitbrengen voor de winnende naamcombinatie

Lees ook: Leuk weetje: wetenschappers rekenen uit hoeveel de aardbol weegt