112

Na tien dagen je rijbewijs inleveren, tiener (18) uit Naaldwijk met slok op achter het stuur

Een jeugdige automobilist (18) is zaterdagnacht tegen te lamp gelopen toen hij met een slok op achter het stuur is gaan zitten. De politie in het Westland wist de jongen staande te houden om te controleren of hij zijn papieren op orde had.

Ook moest de jongen even blazen. Na de blaastest bleek dat de man uit Naaldwijk ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs mocht hij direct inleveren. Saillant detail: hij had pas tien dagen zijn rijbewijs.

‘Alle verkeersregels nog vers in het geheugen’

”Joepie, leuk, gefeliciteerd! Alle verkeersregels vers in het geheugen”, schrijft de politie nog in de eerste tweet over het voorval. ”Dan is het niet zo verstandig om als beginnend bestuurder met alcohol op naar huis te rijden”, vult de politie in een tweet daarna.

Voor beginnende bestuurders geldt een maximum van 88 ug/l, de jonge bestuurder blies 455 ug/l. Dat betekent dat hij ongeveer een promillage van 1,03 in zijn bloed had. ”Als je deze alcoholwaarde in je bloed hebt ben je als beginnend bestuurder je rijbewijs kwijt. Daarnaast moet je ook een verplichte cursus volgen bij het CBR”, schrijft de politie Westland op Twitter.