112

'Na IS-pamflet Hilversumse Sint Vituskerk extra politie en surveillances'

Sinds er onlangs online een pamflet van een IS-groep verscheen met daarin een bedreiging naar de Sint Vituskerk in Hilversum, zijn er rond die omgeving extra politiecontroles en surveillances ingezet. Dat vertelt burgemeester Pieter Broertjes aan Hart van Nederland.

“We zijn extra waakzaam. Ja, dat betekent extra politiecontroles, extra surveillances en we letten er beter op. De kerk krijgt extra aandacht, zeker. Reken er maar op dat het veilig is”, zegt Broertjes. ” De kerk is open voor iedereen en dat blijft zo. Ook in Hilversum.”

Politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) rukten in het kader van die bedreiging massaal uit toen bij de kerk zondag een ‘verdacht koffertje’ werd gevonden. Gelukkig zat er niks in het koffertje, maar, better safe than sorry, vindt de burgemeester. “Zo’n koffer geeft net even aanleiding van: jongens, we moeten geen risico nemen.”

Lees ook: Verdacht pakketje bij Sint Vituskerk in Hilversum

Pastoor Jules Dresmé is er door de extra politieaandacht van verzekerd dat er niks aan de hand is. “Voor zover de politie en de diensten die zich daarmee bezighouden weten is er geen enkele reden voor dreiging. Er zitten heel veel verwarde mensen op internet, op internet kan je alles gooien”, legt hij uit. “De diensten zitten daar heel goed achter en hebben op geen enkele manier reden aan te nemen dat daar iets serieus iets achter zit. Daar is in de voorbije weken goed op gerechercheerd.”

‘Triggert angst’

Het feit dat een koffertje wordt gevonden in combinatie met een mogelijke IS-dreiging noemt hij een “ongelukkige samenloop van omstandigheden”. “Dit triggert angst. Maar het is heel goed dat we dit kunnen vertellen. Dit gebeurt toevallig tegelijkertijd. Als dit een paar weken geleden was gebeurd toen die dreigingen er nog niet waren geweest had ik gezegd: koffer in de kliko en klaar!”