'Mysterieuze Josef B.' groot nieuws in Oostenrijkse pers, mogelijk lid van sekte

De Oostenrijker Josef B. is groot nieuws in zijn geboorteland. “De mysterieuze Oostenrijker Josep B.” huurde bij het Drentse Ruinerwold een woning waar in provisorische woonruimtes zes mensen zijn aangetroffen. Media meldden dat Josef B. volstrekt geen contact wil met de Oostenrijkse ambassade in Den Haag of met andere Oostenrijkse autoriteiten. Dit bemoeilijkt het onderzoek naar het reilen en zeilen van de 58-jarige man.

Sekte

Hij is volgens de Kronenzeitung afkomstig uit de streek van Perg, 25 kilometer ten oosten van Linz. Maar Perg zou hij al in de jaren tachtig hebben verlaten en naar Wenen zijn gegaan. In zijn jeugd zou hij lid zijn geweest van een sekte en hij heeft minstens 20 jaar geleden het contact met zijn ouders verbroken. Josep B. is in 2010 naar Nederland vertrokken “om opnieuw te beginnen”.

In Oostenrijk doet de vondst van het gezin in Ruinerwold denken aan een andere Josef, Josef Fritzl. Fritzl hield zijn dochter van 1984 tot 2008 in een ondergrondse ruimte in zijn huis in Amstetten, niet ver van Perg, gevangen en misbruikte haar.