Opmerkelijk

Mysterie rondom oude kluis in Arnhem na 30 jaar eindelijk ontrafeld

In Arnhem is eindelijk de oude kluis geopend die dertig jaar lang niet open ging. De kluis van Stadsvilla Sonsbeek hield de gemoederen lange tijd bezig, en nu is eindelijk duidelijk wat er in de kluis zit.

De uitkomst was een behoorlijke anticlimax: na het openbreken van de oude kluis bleken er wat stellingen te staan met planken, een paar briefjes, een doos met sleutels en een schilderij met daarop een afbeelding van kunstenaar Salvardor Dalí.

“Ik had wat meer gehoopt van dit doosje”, zegt uitbater Kees Bouwhof na de tegenvallende vondst. Toch zegt hij niet teleurgesteld te zijn. “We kunnen deze ruimte goed gebruiken, dus ik ben blij.”

Stadsvilla Sonsbeek

Achter Stadsvilla Sonsbeek, dat gevestigd is in Park Sonsberg, gaat een bijzondere geschiedenis schuil. De gemeente kocht het park in 1899. Van het gebouw werd vervolgens een hotel gemaakt.

“Het hotel was super de luxe, maar er was ook een kluis aanwezig”, vertelt boswachter Jeroen Glissenaar. De villa stond volgens hem altijd in het middelpunt van het park. “Mede daardoor zijn er altijd wel verhalen rondgegaan over de witte villa en de kluis.”

Nadat er een nieuwe huurder kwam in de villa, is er vermoedelijk iets misgegaan met de overdracht van de sleutels. Daardoor werd de kluis al 30 jaar niet meer opengemaakt.

Salvador Dalí

“Het zag er veelbelovend uit”, reageert Bouwhof na de vondst. “Maar we troffen vooral veel reservesleutels van kasten die niet meer in het gebouw staan.”

Het meest opvallende object dat in de kluis lag, was een schilderij met een afbeelding van Dalí. Bouwhof vermoedt dat dit verwijst naar de periode dat er waarschijnlijk vervalsingen van de kunstschilder hebben gehangen. “Toch wel grappig dat ze dit zo achter hebben gelaten.”