112

Moskee Veenendaal midden in de nacht besmeurd met poep en maandverband

De Nasser moskee in Veenendaal is besmeurd met poep en maandverband. Vandalen hebben in de nacht van zondag op maandag de deuren en ramen van het gebedshuis ingesmeerd met uitwerpselen.

Dat meldt RTV Utrecht woensdag.

Het bestuur van de moskee heeft inmiddels aangifte gedaan en hebben de camerabeelden overgedragen aan de politie. Die is ook direct een onderzoek begonnen van het vandalisme. Op sociale media zijn er beelden verschenen van de bekladde muren en deuren.

Yasin Makineli, DENK-raadslid in Veenendaal heeft de beelden ook gedeeld op zijn persoonlijke Facebookpagina. Daarop is te zien hoe onder andere de hoofdingang en de vrouweningang van de moskee is besmeurd met poep. Ook de deurklink is ingesmeerd met een bruine substantie.

#Verschrikkelijk Afgelopen zondagnacht is Moskee Nasser in Veenendaal beklad/besmeurd. Inmiddels heeft het bestuur van de moskee aangifte gedaan en zijn de camera beelden overhandigd aan de politie.Al lange tijd geven wij als DENK aan dat moskeeën beter beveiligd moeten worden. Het is onacceptabel dat zo iets vreselijks kan gebeuren bij de grootste moskee van Veenendaal. Ik wil iedereen vragen om dit zoveel mogelijk te delen, zodat mensen kunnen zien wat voor vreselijks er heeft plaatsgevonden.Als DENK gaan wij ons de komende tijd nog harder inzetten om moskeebeveiliging te kunnen realiseren en hebben nav deze gebeurtenis de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college:1. Is de burgemeester op de hoogte van de bekladding van de Nasser moskee op 14 juli jl.?2. Zo ja, op welke manier heeft de burgemeester gehandeld?3. Heeft de burgemeester contact gehad met de politie over dit incident en zijn er maatregelen getroffen?4. Heeft de politie al een dader (of daders) in beeld? Zijn er aanwijzingen van gevaren van extreem rechts in Veenendaal?5. Ziet de burgemeester de bekladding van de Nasser Moskee ook als zorgwekkend?6. Wat gaat de burgemeester doen om herhaling van dit soort incidenten bij islamitische religieuze instellingen en moskeeën te voorkomen? 7. Kan de burgemeester de islamitische gemeenschap beschermen tegen dit soort aanvallen?8. Wat betekent dit voor het dreigingsbeeld als het gaat om de beveiliging van moskeeën? Rekening houdend met de adviezen van de NCTV over de beveiliging van moskeeën. 9. Heeft de burgemeester advies ingewonnen bij de NCTV over de beveiliging van moskeeën?10. Is de burgemeester bereid om middelen in te zetten om moskeeën beter te beveiligen?

Geplaatst door Yasin Makineli op Woensdag 17 juli 2019

De DENK-fractie in Veenendaal is geschrokken van de beelden en heeft vragen gesteld aan het college. Ook blijven zij zich inzetten om moskeeën beter te laten beveiligen.