Gezondheid

Kabelmonteur Ronald kreeg huidkanker: 'Ik smeerde me nooit in'

Alarmerende cijfers over het aantal gevallen van huidkanker. De ziekte is niet alleen de meest voorkomende vorm van kanker, maar met 70.000 patiënten ook de snelst stijgende vorm van de ziekte.

Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland dat alle statistieken over de levens-bedreigende ziekte bijhoudt. Vooral 45-plussers vormen een risicogroep. Het is een generatie die opgroeide in een tijd dat het gevaar van zonnen nog niet echt bekend was.

Machocultuur

Op mooie dagen beschermen we ons niet genoeg tegen de felle zon. Zo ook kabelmonteur Ronald Vrijman. Hij smeerde zich nooit in en heeft nu kanker. Ronald werkt iedere dag buiten, hij legt kabels aan in de straten. Op warme dagen vaak zonder shirt, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Ook smeerde hij zich niet in met zonnebrandcrème, ondanks dat de zon fel scheen. Zijn collega’s beschermden zich ook niet tegen de zon. “Het is toch een echte machocultuur.” Het gevaarlijke gevolg ontdekte Ronald twee jaar geleden. Eind 2017 werd er namelijk op zijn schouder een melanoom gevonden. ”Na een lange dag werken stapte ik onder de douche. Ineens begon het te jeuken op mijn schouder, dus begon te krabben en toen begon het te bloedden.”

Bij de huisarts kreeg hij te horen dat het om huidkanker zou gaan.

Huidkanker

Melanomen zijn vaak moedervlekken of andere plekken op de huid die ‘onrustig’ worden en bijvoorbeeld ineens groeien. Het is een gevaarlijke vorm van huidkanker die zich snel door het lichaam kan verspreiden. Het gezwel werd daarom snel weggehaald bij Ronald, maar bij latere scans werd duidelijk dat er toch uitzaaiingen waren.

In de lymfeklieren onder Ronalds oksel en in zijn borst werden kankercellen gevonden. Zijn lymfeklieren werden weggehaald en het leek daarna de goede kant op te gaan.

Uitzaaiing naar de hersenen

Tot hij in mei van dit jaar plots een paar epileptische aanvallen kreeg. Er bleek een tumor in zijn hersenen te zitten. Hij wordt daar nu voor behandeld met immunotherapie. De behandeling lijkt gelukkig aan te slaan: de tumor is kleiner geworden, van 2,5 naar één centimeter.

Ronald had al deze ellende misschien bespaard kunnen blijven als hij zich goed had ingesmeerd. Hij wil anderen daarom waarschuwen voor de mogelijke gevaren van een felle zon.

Wil je weten waarop je moet letten, hoe je jezelf kan beschermen en hoe je symptomen van melanoom kan herkennen? Kijk dan op de website van Stichting Melanoom.