'Moniek' krijgt 113 niet te pakken en pleegt zelfmoord: 'Als iemand op het randje staat, is dat de druppel'

Anderhalve week geleden pleegde ‘Moniek’ uit Winschoten zelfmoord. Vlak voordat ze de hand aan zichzelf sloeg, belde ze het zelfmoordpreventienummer 113 voor hulp. De wanhopige vrouw krijgt geen gehoor, want het nummer blijkt niet in gebruik. Weliswaar is 113 het nummer waar de zelfmoordpreventielijn mee naar buiten treedt, maar het echte nummer is 0900-0113.

RTV Noord sprak met familieleden van ‘Moniek’, de echte naam of leeftijd van de jonge vrouw willen ze niet delen. Haar stiefvader laat weten dat Moniek een aantal keren geprobeerd heeft om de zelfmoordpreventielijn te bellen. ”Zij heeft drie keer gebeld naar 113, maar dat nummer bestaat helemaal niet.”

‘Dat kutnummer werkt niet’

Nadat de pogingen waren mislukt, heeft Moniek nog een vriendin geappt. ‘Dat kutnummer werkt niet’, schrijft ze. Haar vriendin leest het bericht de volgende ochtend, maar Moniek blijkt onbereikbaar. Daarop gaat de vriendin langs bij Moniek, maar deur wordt niet open gedaan. De politie wordt erbij gehaald. Agenten trappen de deur in en vinden de vrouw die zelfmoord heeft gepleegd.

Haar stiefvader wil dat er actie wordt ondernomen. Hij neemt de hulplijn stichting niets kwalijk, maar vindt dat het nummer zo snel mogelijk gewijzigd moet worden. “Zorg ervoor dat het een gratis nummer wordt en dat je automatisch naar de Zelfmoordpreventielijn wordt doorgeschakeld als je 113 belt. Als iemand op het randje staat en 113 niet werkt, is dat de druppel.”

Het juiste nummer

Zelfmoordpreventielijn 113 laat weten dat ze het tragisch vinden en dat ze snel af willen van het 0900-nummer. Op dit moment lopen gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid. Inmiddels is er al wel een Facebook-pagina gemaakt om in de tussentijd duidelijk te maken dat 0900-0113 het juiste zelfmoordpreventienummer is. En mogelijk kan er een bandje afgespeeld worden als je 113 belt dat naar het juiste nummer verwijst, zegt de hulplijn.

Heb je zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.