Opmerkelijk

Mohamed vond 500 euro bij geldautomaat: 'Ik heb het geld niet nodig'

Hij is de eerlijkste vinder van Nederland: Mohamed Loualidi uit Wageningen vond zondag 500 euro en bracht het grote bedrag naar de politie. “Ik heb een kwartier gewacht.”

Toen Mohamed geld wilde pinnen, zag hij tot zijn verbazing dat iemand zijn geld was vergeten. “Er lag nog een pakje bij de automaat”, vertelt de vinder aan Hart van Nederland.

Lees ook: Man vindt meer dan 500 euro in pinautomaat, politie zoekt eigenaar

Hij haalde het geld er rustig uit en pinde een bedrag voor zichzelf. Daarna bleef hij wachten. “Ik heb nog even gewacht om te kijken of de eigenaar kwam. Ongeveer een kwartiertje, maar niemand kwam.”

‘Geld is niet van mij’

Wat doe je met 500 euro die je hebt gevonden? Afgeven, zegt Mohamed zonder te twijfelen. “Ik dacht: dit geld is niet van mij, dus moet ik het afgeven. Klaar.”

Mohamed brengt het grote bedrag daarom naar de politie. Op het bureau zijn de agenten verrast. “Ze zeiden dat ze dit niet zo vaak meemaken en dat het heel goed was dat ik het geld kwam terugbrengen.”

‘Mooie complimenten gekregen’

Het opmerkelijke verhaal werd groot nieuws. Mohamed is op dit moment ‘de eerlijkste vinder van Nederland’. “Ik hoorde het vanmorgen op de radio, ja”, vertelt hij een beetje verbaasd. “Ik heb veel mooie complimenten gekregen.”

Naast het geld zat er ook nog een transactiebon in de geldautomaat. De politie en SNS Bank proberen nu met behulp van het bonnetje te achterhalen wie het grote bedrag was vergeten mee te nemen.

‘Vindersloon hoeft niet’

Mohamed hoopt dat het geld snel weer terechtkomt bij de rechtmatige eigenaar. “Misschien heeft die het wel hard nodig.”

Vaak krijgt een vinder een kleine beloning. Hoopt Mohamed stiekem ook op een vindersloon? “Het hoeft niet,” lacht hij. “Ik heb het geld niet nodig. Ik ben een tevreden man.”

Nederlanders niet zo eerlijk

Het verhaal van Mohamed is uitzonderlijk, zo blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland? 93 procent van de deelnemers zegt nooit te hebben meegemaakt dat er nog geld in de automaat zat. De helft heeft weleens geld gevonden op straat.

Tekst gaat verder onder de video

Zo eerlijk als de vinder uit Wageningen zijn de meeste Nederlanders niet. Meer dan zeven op de tien mensen zegt gevonden geld zelf te houden. Een kleine groep (twee procent) heeft het bedrag overgemaakt naar een goed doel. Anderen (vijf procent) plaatsen een oproep op sociale media.

Mohamed behoort dus tot een goedhartige minderheid: 22 procent van onze landgenoten brengt het geld naar de politie of een bank.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.