112

Verwoestende stalbrand in Niawier: 42.000 kippen dood

Bij een grote brand op een agrarisch bedrijf in het Friese Niawier zijn woensdag 42.000 kippen omgekomen. Twee van de drie schuren op het erf zijn volledig verwoest. De brandweer heeft inmiddels het sein brand meester afgegeven.

De brandweer kreeg rond 07.30 uur melding van de brand. Bij aankomst bleek dat het vuur was overgeslagen op de tweede stal. Beide stallen waren niet meer de redden. De brandweer zette daarom in op het behoud van de derde schuur.

Die stal heeft behoorlijke brandschade opgelopen. De kippen in de deze stal lijken het volgens de brandweer nu goed te maken. Er wordt met een monteur geprobeerd om de stalventilatie werkende te houden.

In beide stallen zaten ongeveer 21.000 kippen. Zij hebben de brand niet overleefd. Op het moment dat de brand uitbrak waren er geen mensen in de stallen aanwezig. De bewoners hebben wel in lichte mate rook geïnhaleerd, meldt woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer. “Zij zijn onderzocht in een ambulance en er was geen reden voor ziekenhuisopname.”

Eigenaar overstuur

De eigenaar van het bedrijf is volgens de woordvoerder ‘uiteraard vreselijk overstuur’. “Hij was pas net gestart met dit bedrijf. Het zijn zijn kippen, zij zijn zijn leven. Hij is vreselijk begaan met hun lot.”

In de twee stallen die volledig zijn uitgebrand zat volgens de brandweer geen asbest verwerkt. Door de stevige wind is de rookoverlast voor de omgeving beperkt gebleven.

Redactie/ANP
Beeld: Noormannen