Misdaad

Moeder vermoorde Sarah Papenheim vindt rechter 'gek geworden' na 'te lage straf'

De moeder van de 21-jarige Amerikaanse Sarah Papenheim is zeer ontevreden met de zes jaar celstraf die is opgelegd aan de 24-jarige Joël S. Haar dochter werd vorig jaar december doodgestoken.

“Dit is niet oké”, zegt Donee Odegard, de moeder van de studente. “Hij heeft het leven van mijn dochter ontnomen en moet waarschijnlijk maar vier jaar cel uitzitten.” Daarnaast zit het haar behoorlijk dwars dat S. ook maar een paar jaar tbs krijgt. “Maar mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Dat S. verminderd toerekeningsvatbaar is, weegt voor haar niet zwaar mee. “Dus als je iemand vermoordt en psychische problemen hebt, krijg je maar een paar jaar cel? Hij kan nog steeds trouwen en kinderen krijgen, mijn dochter niet.”

Lees ook: Zes jaar en tbs voor doodsteken Amerikaanse studente Sarah Papenheim

Reactie uitspraak

Ze vertelt dat ze de uitspraak van de rechter bijna niet kon geloven. “Ik moest mijn best doen om niet op te springen en te schreeuwen: “U bent gek geworden!” Zijn psychische problemen mogen geen excuus zijn om iemand te vermoorden.”

Odegard maakt zich dan ook zorgen om de toekomst. “Hij herinnert zich echt wel wat er is gebeurd en dan lopen anderen gevaar zodra hij vrijkomt. Dat is niet juist.”

Lees ook: Moeder van vermoorde Sarah wil antwoorden en gerechtigheid

Steekpartij

Sarah Papenheim werd op 12 december vorig jaar in haar kamer in een studentencomplex in Rotterdam Kralingen aangetroffen. Ze had meerdere steek- en snijwonden en overleed vlak daarna. S. werd later aangehouden op het treinstation in Eindhoven, waar hij vandaan komt.

Uit onderzoek van psychiaters en psychologen blijkt dat S. lijdt aan hallucinaties en waanbeelden. Eerder werd 10 jaar cel en tbs tegen S. geëist, maar omdat hij nog jong is, geen strafblad heeft en wil meewerken vindt de rechter een lagere straf op zijn plaats.