Moeder heeft na echtscheiding niets meer te vertellen over het graf van haar dochtertje

Moeder Nicole Pelser pleit ervoor dat ook grafrechten standaard besproken worden bij een echtscheiding. Daarom is ze een petitie gestart om de kwestie aan te kaarten. Ze blijkt hiermee te voorzien in een behoefte.

Twintig jaar geleden verloor Nicole haar dochtertje. Ze had toen niet kunnen vermoeden dat ze jaren later zou scheiden. Grafrechten kunnen maar op één naam staan en zijn destijds op naam van de vader van het meisje gezet. Het is maar de vraag hoe het verder gaat als bijvoorbeeld Nicoles ex komt te overlijden of als de grafrechten verlopen. ”Je houdt rekening met je levende kinderen als je gaat scheiden, maar je moet dus ook rekening houden met je overleden kinderen.”

Nicole deelde haar missie in een Facebookgroep en haar zorgen bleken dus niet onterecht. ”Ik stuitte op de meest vreselijke verhalen van gescheiden vaders en moeders, variërend van grafjes die zonder overleg zijn geruimd tot zoekgeraakte urnen.”

‘Onderbelicht thema bij echtscheiding’

Saskia Braun, advocaat en bestuurslid van vFas, de beroepsgroep voor advocaten in familierecht, erkent dat het een onderbelicht thema is. ”In onze mediationopleiding geven we aan dat het gezamenlijke verleden van een koppel heel belangrijk is. Zo zal altijd wel een overleden kind ter sprake komen omdat het onderdeel is van de gezamenlijke geschiedenis. Het onderwerp grafrechten is niet altijd vanzelfsprekend om te bespreken.”

Naar aanleiding van de petitie heeft vFas aangegeven in gesprek te gaan met de achterban om te kijken of er verbetering mogelijk is.