Politiek

Minister Wiebes reageert na ritje zonder gordel: 'De wet geldt voor iedereen, dus ook voor mij'

Minister Wiebes heeft zich de woede van veel Nederlanders op de hals gehaald, door in de auto geen gordel te dragen. In een eerste reactie aan Hart van Nederland laat Eric Wiebes weten de gordel vanaf nu wél te dragen.

Dat de minister zich niet aan de wet houdt, was donderdagavond te zien tijdens een reportage in de talkshow Jinek. Journalist Jaïr Ferwerda interviewde hem onderweg naar Groningen om daar de aardbevingsschade te bekijken.

‘Meestal gordel niet om’

In het item kwam het ontbreken van de gordel al ter sprake. “Daar ben ik een beetje stout in”, geeft Wiebes toe. “Ik heb meestal achterin de gordel niet om. Voorin was de norm, maar achterin verzuimde ik dat wel.”

Veel kijkers vallen over de laksheid van de minister van Economische Zaken en Klimaat. Wijkagent Ben van Gorcum uit Rotterdam vraagt zich op Twitter af of de minister denkt boven de wet te staan. “Hoe denkt u dat een burger morgen gaat reageren wanneer ik hem of haar een proces verbaal à 149 euro geef voor het niet dragen van de autogordel?”

Minister Wiebes snapt ophef

Achteraf begrijpt Wiebes de ophef wel, zegt hij. “We wet geldt voor iedereen, ook voor mij. Ik heb vandaag mijn collega die verantwoordelijk is voor verkeersveiligheid moeten toegeven dat voortaan te doen. Want we hebben ook een voorbeeldfunctie.”

De minister gaat het boetebedrag van 140 euro, voor het niet dragen van de gordel, symbolisch overmaken naar Veilig Verkeer Nederland.

Bekijk hieronder de video waarin minister Wiebes vertelt dat hij nooit een gordel draagt op de achterbank van een auto.