Dieren

Minister verbiedt stroombanden voor opvoeding honden

Het gebruik van stroomhalsbanden voor de opvoeding van honden wordt vanaf 1 juli volgend jaar verboden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurt hierover donderdag een brief naar de Tweede Kamer.

Nu zijn stroomstoten nog toegestaan om ongewenst gedrag van honden voor mensen of andere dieren te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een stroomband slecht is het welzijn van het dier.

Lees ook: Opvallend veel gemeenten schaffen hondenbelasting

Het gebruik van stroombanden veroorzaakt volgens Schouten onnodige pijn bij honden. “Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding, zonder een stroomband, bij.”

Gezondheidsproblemen

Daarnaast komt Schouten met nieuwe regels voor het fokken van de (naakte) raskat Bambino Sphynx. Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat het fokken van deze katten vaak gepaard gaat met gezondheids- en welzijnsproblemen voor de dieren. Er zijn criteria bepaald aan de hand waarvan de NVWA beter toezicht kan houden op de gezondheid van deze katten.

Lees ook: Schokkende foto’s: twee loslopende honden bijten zwaan dood in Den Haag

Verder roept de minister mensen op om voor het aanschaffen van een kat gebruik te maken van de zogenoemde ‘kattenchecklist’ van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Die helpt mensen bij het maken van een verantwoorde keuze voor de aanschaf van een kat.

ANP