Politiek

Minister na bezoek Terschelling: 'Milieuschade zeecontainers nog onduidelijk'

De stranden op Terschelling lijken weer schoon, nadat daar vorige week spullen waren aangespoeld uit honderden containers die van een schip af waren gevallen. Maar het is nog te vroeg om vast te stellen hoe groot de schade aan natuur en milieu precies is, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

”Dat is afwachten”, zei de bewindsvrouw tijdens een bezoek aan het Waddeneiland. ”Op het oog is het hier weer schoon, maar er zijn natuurlijk nog een heleboel kleine stukjes piepschuim en plastic waarvan je niet weet of die door vogels opgegeten gaan worden of andere dieren.”

Van Nieuwenhuizen sluit niet uit dat die troep uiteindelijk in de voedselketen belandt. ”Je kunt daar echt zorgen over hebben. Het enige dat we kunnen doen is proberen om alles zo snel mogelijk zo schoon mogelijk te krijgen”, aldus de minister.

”Belangrijk is ook om te zorgen dat we de containers die nog in zee liggen zo snel mogelijk bergen”, zei Van Nieuwenhuizen verder. ”Zodat er niet opnieuw allerlei rotzooi in het water en op de kust terechtkomt.”

Bezoek aan eiland

Van Nieuwenhuizen bracht donderdag een bezoek aan het waddeneiland. Omdat er nog steeds tientallen containers niet zijn gelokaliseerd kan het gebeuren dat het strand van Terschelling met elke storm weer vol ligt met troep. Vorige week verloor het containerschip MSC Zoe op de Noordzee 290 conatiners.

Brandbrief

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling heeft de minister een brandbrief overhandigd, die ook naar de Tweede Kamer is gestuurd. In de brief pleiten de burgemeesters van de Waddeneilanden voor een veiliger vervoer van containers op zee. Ze dringen aan om snel enkele aanpassingen door te voeren die de veiligheid van vervoer van zeecontainers op de Noordzee moeten bevorderen.

De burgemeesters willen onder meer beter toezicht en handhaving op het beladen en sjorren van de zeecontainers. Ook willen ze dat de containers worden voorzien van een GPS-tracker en een chip. Daarmee worden ze makkelijker te lokaliseren als ze overboord slaan en is bovendien sneller duidelijk wat de inhoud is.

 

ANP/Redactie