Minister: geen ruis met OM over coffeeshopbaas

DEN HAAG (ANP) – Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Het OM heeft juist geholpen met de voorbereiding van het bezoek, dat is bedoeld om de Thaise autoriteiten zover te krijgen dat de daar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug mag naar Nederland.

Grapperhaus wil zich inspannen voor Van Laarhoven omdat hij en zijn Thaise echtgenote door toedoen van het Nederlandse OM in Thailand achter de tralies zijn beland. Justitie vroeg Thailand om hulp bij de vervolging van de voormalige coffeeshophouder, dat Van Laarhoven vervolgens zélf vervolgde en voor vele jaren opsloot. De Nationale Ombudsman tikte justitie daarvoor op de vingers en partijen in de Tweede Kamer drongen aan op tussenkomst van de minister.

Het OM is niet blij met Grapperhaus’ reis, omdat die de Nederlandse strafzaak tegen Van Laarhoven zou kunnen doorkruisen, schreef NRC dinsdag. De minister heeft “dat nog eens nagegaan, maar die geluiden worden niet herkend”, zei hij woensdag na afloop van de ministerraad. Hij heeft niet de indruk dat het OM de tot dusver stilgehouden trip wil saboteren door die in de openbaarheid te brengen.

Gescheiden trajecten

Het verantwoordelijke parket laat weten dat de strafzaak en de inspanningen van de minister “gescheiden trajecten” zijn. “We zien wel” hoe de reis uitpakt, zegt het parket.

Grapperhaus bespreekt vrijdag met zijn Thaise ambtgenoot en de premier van het land “mogelijkheden om de detentie en verdere berechting van Van Laarhoven over te brengen naar Nederland”. Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomst van zijn bezoek, maar zou niet gaan als hij er niets van verwachtte. “Het is een vrij inspannende reis van tweeënhalve dag.”

Van Laarhoven kreeg in Thailand 75 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeld. Daarvan moet hij zeker twintig jaar uitzitten.