112

Menno Brusik (20) werd slachtoffer van helpdeskfraude: "Zesduizend euro weg"

De 20-jarige Menno Brusik uit Purmerend is donderdag slachtoffer geworden van helpdeskfraude. De criminelen wisten zesduizend euro van Menno’s spaarrekening te halen. Dit geld had Menno hard nodig voor een nieuwe Canta. Een auto waar hij afhankelijk van is.

Menno was alleen thuis toen hij het bewuste belletje kreeg. “Er werd gezegd dat er een fout op de computer zou zitten, maar dat ze wel konden helpen”, vertelt de moeder van Menno, Edith. “Menno werd er eigenlijk een beetje door overvallen.”

“Bij de meeste mensen zouden de alarmbellen gelijk gaan rinkelen”, legt Edith uit. “Maar omdat Menno mindervalide is, deed hij keurig wat er van hem gevraagd werd.” De oplichters lieten Menno een programmaatje installeren die de problemen zou oplossen. “Toen ik vervolgens in mijn internetbankieren app ging, ging alles op zwart”, vertelt Menno.

Lees ook: Zorgwekkende stijging: meer mensen trappen in helpdeskfraude

Gespaard

De criminelen hadden via het programmaatje Menno’s computer overgenomen, zijn betaallimiet verhoogd en zesduizend euro van zijn spaarrekening gehaald. “Dat geld had ik in zeven jaar tijd bij elkaar gespaard”, vertelt Menno.

Het geld had ook al een bestemming: “Hij heeft net een nieuwe Canta besteld, een mindervalide voertuig waar hij afhankelijk van is”, legt zijn moeder uit. Menno zit in een rolstoel en kan door zijn Canta toch nog overal naartoe. “Het is een stukje onafhankelijkheid”, besluit Menno.

Doneeractie

Om toch nog het geld bij elkaar te krijgen zijn de ouders van Menno een doneeractie gestart. “De verzekering en de bank willen niets vergoeden omdat het lijkt alsof Menno zelf het geld heeft overgemaakt”, vertelt Edith. En alsof Menno niet genoeg pech heeft gehad: de doneerpagina is vrijdag offline gehaald vanwege een cyberaanval.

De hackers hebben alle acties op de website aangevallen, vooralsnog lijkt het gedoneerde geld wel veilig.