Politiek

Meerderheid Nederlanders nog steeds tegen rekeningrijden

Nederland is nog niet warm te krijgen voor het invoeren van een kilometerheffing, zo blijkt uit onderzoek van Hart van Nederland in samenwerking met Maurice de Hond.

Van de 4.196 ondervraagden geeft 53 procent aan tegen rekeningrijden te zijn, tegenover 36% die wel positief tegenover het idee staat.

Rekeningrijden moet een van de oplossingen worden voor het fileprobleem, zo werd in het vandaag gepresenteerde Deltaplan Mobiliteit 2030 gepleit. In het Deltaplan leggen 25 van de grootste verkeersorganisaties een gezamenlijke visie op de toekomst van de mobiliteit in Nederland neer. Daarin waarschuwen de organisaties voor een Nederland dat dichtslibt als er geen extra geld naar infrastructuur gaat. In het Deltaplan wordt het kabinet zo’n €3 miljard euro aan extra jaarlijkse investeringen gevraagd.

Waar moet het geld vandaan komen?

Om dat geld deels bij elkaar te krijgen is het idee om de weggebruiker extra te belasten. Door de invoering van rekeningrijden moeten mensen die vaker de auto gebruiken meer betalen. Over een manier hoe dit uitgevoerd moet worden laat het Deltaplan zich niet uit. Deskundigen noemen verschillende opties. “Via een GPS-systeem, of met een stickertje achter de vooruit die wordt geregistreerd door camera’s,” zegt Erik Verhoef van de Vrije Universiteit. “Maar het moet wel een waterdicht systeem zijn. Ook moet je om privacyredenen bekijken hoe lang je gegevens registreert.”

Lees ook: Deltaplan vervoerslobby: ‘Manier van reizen moet drastisch veranderen’

Hoewel het nog niet duidelijk is hoe zo’n plan voor een kilometerheffing zal gaan werken en hoeveel dat zal gaan kosten, zegt in ieder geval twee derde van de ondervraagden zijn rijgedrag hier niet op te zullen aanpassen. Slechts 15 procent zal de auto wel vaker laten staan.

Podcast

Aan welke kant staat dan de politiek? Dat hoor je in de wekelijkse podcast met vragen uit politiek Den Haag.


Oh Oh Den Haag is de podcast waarin verslaggeefster Charlotte Nijs politiek Den Haag confronteert met jouw nieuws. Iedere week voelt ze politici aan de tand over wat speelt in het land en stelt ze de vraag: wat schieten we op met Den Haag?

Luister hem hier:


Wil jij elke week de nieuwste aflevering van Oh Oh Den Haag beluisteren op je smartphone? Dat kan erg gemakkelijk en gratis door je op de podcast te abonneren. Open de podcast-app op je Apple- of Androidtoestel en zoek de Oh Oh Den Haag-podcast in de app. Klik op de ‘Aboneer-knop’.

Gebruik je Spotify? Dan kun je de podcast hier beluisteren.