112

Meerdere leerlingen beroofd in Vleuten en Leidsche Rijn

“Fiets niet alleen naar school.” Dat advies krijgen leerlingen van middelbare scholen in Vleuten- De Meern en Leidsche Rijn. De reden: binnen een week zijn er meerdere leerlingen beroofd.

De politie spreekt in een brief over drie berovingen waarvan vier leerlingen slachtoffer werden. Drie leerlingen zijn afkomstig van het Vleutense Amadeuslyceum. Een andere leerling zit op Academie Tien in Utrecht. Volgens de politie lijkt het erop dat de leerlingen vanaf hun school worden gevolgd en vervolgens op een rustige plek met een smoesje worden aangesproken. Bij twee van de berovingen werd het slachtoffer geslagen.

Terughoudend

De politie geeft als advies om terughoudend te zijn met het opvallend dragen van een aantrekkelijke buit zoals speakers of koptelefoons. Ook geeft de politie in de brief aan dat leerlingen 112 mogen bellen als ze het idee hebben dat ze worden achtervolgd door de verdachten.

De moeder van één van de slachtoffers laat aan Hart van Nederland weten dat het voorval haar zoon niet in de koude kleren is gaan zitten. Hij vindt het nu niet prettig meer om in zijn eentje ergens naartoe te fietsen.

Zij bevestigt de handelwijze die door de politie is geschreven. Haar zoon had bij het winkelcentrum bij zijn school al het idee dat hij in de gaten gehouden werd door twee jongens. “Zij zijn achter hem aan gefietst en toen ze op een rustige plek waren spraken ze hem aan. Ze vroegen hoe laat het was. Daarna trokken ze zijn koptelefoon van zijn hoofd. Gelukkig hebben ze hem niet geslagen.”