Politiek

'Geef geld voor voedselverspilling aan noodlijdende voedselbanken'

GroenLinks wil dat voedselbanken in heel Nederland financiële steun krijgen van de overheid. De partij vraagt minister Schouten van Landbouw woensdag of ze dat geld uit een potje voor de aanpak van voedselverspilling wil halen.

Op dit moment krijgen de voedselbanken nog helemaal geen geld van de landelijke overheid. In veel plaatsen verleent de gemeente steun, maar dat is niet overal voldoende. Daardoor zijn de stichtingen afhankelijk van donaties.

Een groot deel van de voedselbanken zegt dat ze extra inkomsten zouden kunnen gebruiken. “Al het geld is welkom”, zegt een woordvoerder van de landelijke Voedselbank.

Financiële problemen bij voedselbanken

Op een aantal plekken is de nood zelfs zo hoog dat het voortbestaan van de voedselbank er in gevaar is. Dat is bijvoorbeeld het geval in Arnhem, waar het moeilijk blijkt om genoeg geld op te halen voor de winkel en het distributiecentrum van de voedselbank.

De organisatie kampt met een flink geldtekort en dat kan grote gevolgen hebben voor de ruim 12.000 mensen die van deze hulp afhankelijk zijn.

In maart bleek bovendien dat steeds meer mensen gebruikmaken van de voedselpakketten. Vorig jaar steeg het aantal mensen dat eten ophaalt tot 140.000.

Lees ook: Meer mensen halen hun eten bij de Voedselbank

Geld nodig voor huur

Voor de Voedselbank Arnhem is het steeds moeilijker om de toegenomen hulp te blijven leveren. “Vorig jaar hadden we een tekort van 90.000 euro en dit jaar waarschijnlijk nog meer”, vertelt vicevoorzitter Caroline van der Sluis. “Het geld is nodig omdat wij de benzine voor onze vrachtwagens moeten betalen, de energierekening, de huur van de panden, verzekeringen.”

Het geld wordt niet besteed aan het voedsel, dat gratis wordt gegeven door bedrijven, andere partijen of personeel. Bij de voedselbank werken alleen vrijwilligers. “Niemand verdient hier iets”, zegt Van der Sluis.

‘Supermarkten gooien nog veel weg’

Het extra geld waar GroenLinks woensdag om vraagt bij minister Schouten is bedoeld voor bijvoorbeeld de huur of onderhoud van de koelcellen. “Op dit moment kan niet iedereen die recht heeft op de voedselbank daar ook terecht”, zegt Tweede Kamerlid Laura Bromet.

“Ondertussen gooien supermarkten nog steeds veel eten weg.” Die twee dingen zegt Bromet met elkaar te willen verbinden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt het voorstel van GroenLinks sympathiek, maar wil er verder nog niets over kwijt.