Ruim de helft van ex-kankerpatiënten kan geen hypotheek of lening krijgen

Zes op de tien ex-kankerpatiënten kunnen geen hypotheek of lening krijgen, omdat ze geen overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten. Die laatste is vaak verplicht voor een hypotheek of lening.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) deed onderzoek onder ruim 300 (ex-)kankerpatiënten. Zestig procent gaf aan dat geen overlijdensrisicoverzekering kunnen krijgen. NFK luidt daarom de noodklok.

”Wij vinden dit onacceptabel”, zegt directeur Arja Broekland. “Dit betekent dat de groep mensen die met of na kanker leeft steeds groter wordt, en dus dat de groep die onverzekerbaar is meegroeit.” NFK wil daarom dat er nu een wet komt dat ervoor moet zorgen dat mensen het “recht hebben om vergeten te worden”.

Vijf jaar kankervrij

Opvallend is dat ex-patiënten die al vijf jaar kankervrij leven nog steeds de dupe zijn van de ziekte. Een flink deel van deze mensen lukt namelijk dan nog steeds niet om een verzekering te regelen. Vijf jaar kankervrij is een belangrijk punt in de oncologie, omdat de kans op terugkeer van de ziekte klein is.

Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 steunt het NFK. ”Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker. Maar de gevolgen van de ziekte voel je altijd. Het is dan ongelooflijk zuur als je bijvoorbeeld ook nog geen huis kunt kopen omdat je je niet kan verzekeren. Het recht om vergeten te worden is een heel goed voorstel. D66 wil dat minister Hoekstra hiermee snel aan de slag gaat. Zo helpen we mensen op weg in de periode na hun ziekte.”