112

Medewerkster getroffen rederij geschokt na dodelijk vaarongeluk: 'Ik heb er niet van kunnen slapen'

De aanvaring tussen de sloep en de rubberboot op de Maas heeft Rotterdam doen opschrikken. Vrijdag raakten twaalf mensen te water na de aanvaring. Een persoon kwam om het leven. Margreet, medewerkster van de getroffen rederij, zag het allemaal gebeuren. “Ik heb er vannacht niet van kunnen slapen”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

“Ik ben echt heel erg geschrokken. Het gebeurde haast bij mij voor de deur. Ik kijk uit op het water en ik weet hoe hard ze hier varen. Dagelijks zie ik ze voorbij scheuren,” verzucht ze. Margreet is vrijwilliger bij Rederij Rotjeknor. Het wrange aan de situatie is dat de schipper van de sloep, Ben Gelderblom, vorig jaar ook al bij een soortgelijk ongeval betrokken was. Hij was nog maar nét van dat ongeval hersteld. “Na het vorige ongeluk heb ik mij aangemeld als vrijwilliger. Ik zag Ben ploeteren om zijn sloep weer op orde te krijgen en zei nog tegen hem: ‘schiet nou op! Zo is de zomer weer voorbij!’ Maar hij is een pietje precies.” Ben ligt momenteel zwaargewond in het ziekenhuis.

Lees ook: Aanvaring tussen sloep en rubberboot op de Maas in Rotterdam: 1 persoon overleden

Volgens Margreet heeft het vaarongeluk van vorig jaar veel met hem gedaan. De schrik zat er goed in en Ben kreeg net weer het vertrouwen om te gaan varen. “Ik ben benieuwd of hij het ook nu weer te boven komt. Ook financieel. Er waren zelfs al plannen voor een volgende boot” zegt ze. Ze hoopt dat er ook deze keer weer veel steun komt voor Ben en zijn rederij. Andere schippers zijn volgens haar zeer begaan en hebben na het vorige ongeluk geholpen Ben weer aan het varen te krijgen.

Rederij was grote droom van Ben

Margreet leeft erg mee met de familie van Ben. Ze heeft het met name te doen met zijn zoon: “Ik vind het erg sneu voor hem. Hij zit samen met zijn vader in het bedrijf. Hij deed onder andere de reclame voor de rederij.” Na het ongeluk van vorig jaar sprak Hart van Nederland met de schoondochter van Ben, Marjolein van Kooij. Die vertelde dat hij ondanks het ongeluk erg opgelucht was dat zijn passagiers het ongeval hadden overleefd. Een watertaxi ramde toen zijn sloep, maar toen kwam iedereen er met de schrik vanaf. “Ik heb begrepen dat de schipper van de watertaxi ook ontzettend geschrokken is” vertelde ze vorig jaar. “We zijn dan ook allemaal slachtoffers.”

Lees ook: Oproep na aanvaring watertaxi Rotterdam: ‘Ik had wel dood kunnen zijn’

Marjolein trok toen al aan de bel over de gevaarlijke situaties op het water: “Mijn schoonvader en de schipper van de watertaxi zijn ervaren bestuurders, maar er varen ook veel onervaren schippers rond. Die snelle boten zijn gewoon heel erg gevaarlijk.” De rederij was altijd al de grote droom van Ben en hij had er alles in geïnvesteerd, aldus Marjolein: “Het was zijn passie, dit wilde hij waarmaken.”