Dieren

Massale kikkersterfte op de Sallandse Heuvelrug door zeldzaam virus

Het zeldzame ranavirus is vastgesteld bij meerdere dode kikkers op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dat meldt boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten na berichtgeving door RTV Oost. Het zeer besmettelijke virus is dodelijk voor amfibieën als kikkers en salamanders.

Een aantal weken na de vondst van tientallen dode kikkers in een ven werd vrijdag duidelijk dat het om het ranavirus gaat. “Dit virus doodt heel snel bijna alle amfibieën in een waterpoel”, zegt Vermeer. “Driekwart van de amfibieën is vatbaar voor het virus.”

De boswachter waarschuwt mensen om de betreffende vennen te mijden. “Het virus is niet schadelijk voor mensen of honden, maar het kan wel worden overgedragen. Wij laten de besmette wateren ook links liggen komende tijd.”

Volgens Vermeer is er niets te doen tegen het virus. “We moeten afwachten en hopen dat het zich niet verder verspreidt.” De boswachter zegt dat een uitbraak vaak beperkt blijft, doordat amfibieën niet ver reizen en de Nederlandse natuurgebieden niet met elkaar verbonden zijn.

Het virus is waarschijnlijk in Overijssel terechtgekomen doordat iemand zijn terrarium heeft geleegd in het gebied. “Wij zagen laatst plotseling een Alpenwatersalamander, die komen hier helemaal niet voor. We denken dus dat het virus op die manier hier terecht is gekomen”, aldus Vermeer.

De laatste uitbraak van het ranavirus in Nederland was in 2011. Toen overleden duizenden kikkers in Drenthe aan het virus.

ANP