Marco was gokverslaafd: ‘Het gokken heeft mij veel gekost’

Nederlanders geven steeds meer geld uit aan gokken. Er gaat volgens het CBS nu zo’n 1.4 miljard euro in om. Ex-gokverslaafde Marco Smit vindt dat een kwalijke zaak: “Het gokken heeft mij zo veel gekost.”

Marco is nu al zo’n 4,5 jaar niet meer achter de fruitautomaten te vinden. “Het begon bij mij in een snackbar. Daar stond een fruitautomaat. Je gaat steeds meer gokken om je verliezen terug te verdienen. Maar die bedragen worden steeds groter.”

Uiteindelijk kijkt Smit terug op een moeilijke periode. “Het heeft mij mijn huwelijk gekost en veel financiële problemen opgeleverd.” Tussen hem en zijn vrouw is het inmiddels gelukkig weer goed gekomen.

Online gokken

Eerder dit jaar werd bekend dat de overheid vanaf 2020 online gokken gaat toestaan. Een gevaarlijke stap volgens Smit. “Als je iets aandacht geeft dan gaat het groeien. Tot de totstandkoming van de wet heb ik mij verzet tegen reclame mogelijkheden. Die zie je nu ook al in België en daar is het een groot probleem.”

Lees ook: Eerste Kamer stemt in met legalisering online gokken in Nederland

Ook Floor van Bakkum van de Jellinek Kliniek vreest de mogelijkheden voor online gokken. “Als de markt wordt gereguleerd dan is het ook mogelijk om reclame te maken voor gokken. Daar maken wij ons wel zorgen om. Daarom belangrijk om in te zetten op preventieve interventie.”

Risicogroepen

Volgens Van Bakkum spelen bepaalde factoren een rol om een gokverslaving op te bouwen. “Mensen die alleen zijn of psychische problemen hebben zijn risicogroepen.  Net als het komen uit een cultuur waar gokken normaal gevonden wordt, bijvoorbeeld in bepaalde Aziatische landen.”

Voor Marco Smit is de fruitautomaat voorgoed verleden tijd. “Als ik ergens gokautomaten zie staan, vallen ze mij wel direct op. Ik weet dat ze er staan maar het zorgt niet meer voor triggers.”