112

'Man reed in Leende op publiek in omdat derde race werd afgelast'

De automobilist die op De Kempen Cross in Leende tijdens de prijsuitreiking op het publiek inreed, deed dat omdat hij woest was dat de derde race van die dag wegens gevaarlijk veel stof werd afgelast. Deelnemers moesten tien euro betalen om mee te doen, en voor dat geld wilde de man per se een derde keer racen. Toen dat niet mocht, reed hij in op het publiek.

“Voor een tientje gebeurt er zoiets”, vertelt Rowin de Bruijn, onderdeel van de organisatie van de cross, verbijsterd. Er hing zoveel stof in de lucht door het racen, dat het zicht te beperkt werd en de situatie gevaarlijk dreigde te worden.

“We mochten op gegeven moment niet meer sproeien, dus we besloten de derde race niet door te laten gaan. Daar waren velen van de andere club het niet mee eens. De tweede rit werd afgereden, toen was de prijsuitreiking en tijdens die uitreiking was er ineens ophef en geweld.”

Lees ook: Racewagen rijdt in op publiek tijdens autocrossevenement Leende: meerdere gewonden

Rowin stond op het terrein toen hij achter zich een auto hoorde starten. “Ik dacht: och, nu gaat het fout. Ik zie een auto volop op een groep mensen inrijden. Die zie je dan zo over de auto vliegen.” Meerdere mensen raakten gewond en vier slachtoffers – twee mannen, een vrouw en een kind – zijn naar het ziekenhuis gebracht.

‘Doorrijden’

Een enorme woedende menigte richtte zich na de aanrijdingen op de dader. “Hij wou doorrijden, dat kon je aan alles zien. We konden hem gelukkig tegenhouden. De mensen hebben hem flink ‘bijgewerkt’.”

De man uit de auto halen was geen optie, want de menigte had geen spaan van hem heel gelaten, dus moesten Rowin en zijn collega’s plus een aantal hulpverleners de boel zien te sussen tot de politie kwam om hem uit de auto te halen en heelhuids mee te nemen. “Ja”, verzucht Rowin, “Want zoiets doe je niet. Dan ben je gewoon ziek in je hoofd”.