Politiek

Bouwprotest op Malieveld ten einde, eerste bouwers vertrekken

Het bouwprotest op het Malieveld is ten einde, iets eerder dan gepland. Het terrein loopt leeg en de betogers gaan beetje bij beetje naar huis.

Enkele duizenden demonstranten kwamen woensdag op het protest af. De actievoerders willen met hun protest laten zien welk materieel volgens hen stilstaat door milieuregels die problematisch uitpakken voor bedrijven.

Onrust bij bouwprotest

Aan het eind van het protest werd het onrustig. Een groepje betogers daagde agenten uit en zocht de confrontatie. “We hebben niet heel Nederland onder controle. Als dat wel zo was, hadden we de politiek ook wel tot actie bewogen”, zegt Klaas Kooiker van Grond in Verzet.

De organisatie hoopt dat de politiek luistert naar de boodschap van de bouwsector “en dat wij weer aan het werk kunnen”. Bouwend Nederland zegt “dat het statement luid en duidelijk is overgekomen”.

Grond gestort op Malieveld

De betogers stortten symbolisch een lading grond op het Malieveld. Het opruimen daarvan begon meteen na het einde van het protest. “We hebben toch materieel genoeg”, aldus de organisatoren, verwijzend naar de shovels en graafmachines die op het Malieveld neergezet waren.

Lees ook: Ook bouwers protesteren: dit is wat je moet weten over de stikstofcrisis

Volgens verantwoordelijk minister Carola Schouten gaat Nederland ‘niet op slot’ en kunnen bouwprojecten doorgaan. Het kabinet is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen.

“We zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag blijven”, verzekerde Schouten tijdens een protest van de bouwsector op het Malieveld in Den Haag.