Politiek

Hoe actief zijn Nederlanders op extreemrechtse fora?

Extreemrechtse websites als 8chan en 4chan liggen onder een vergrootglas, omdat ze in verband zijn gebracht met aanslagen in de Verenigde Staten. In een obscure sectie van de website 4chan plaatsen ook Nederlanders iedere maand enkele tienduizenden berichten, zegt onderzoeksgroep OILab tegen Hart van Nederland.

Op 8chan, het kleinere en extremere broertje van 4chan, verschenen dit jaar drie manifesten van aanslagplegers. De 21-jarige schutter die zaterdag twintig mensen doodde in El Paso in Texas plaatste voor de aanslag een racistisch manifest op het online forum. Het document ging volgens Amerikaanse media daarna ook rond op 4chan. De dader lijkt te zijn geïnspireerd door berichten op 8chan en dan met name de sectie /pol/, een afkorting van ‘Politically Incorrect’.

Op die pagina worden extreemrechtse opmerkingen en video’s of plaatjes van bruut geweld, wraakporno en doodsbedreigingen geplaatst. Het forum wordt een echokamer voor extremistische denkbeelden genoemd. Daardoor kan het zijn dat gebruikers radicaliseren of dat de site juist extremisten aantrekt. Hoe dit precies in zijn werk gaat is moeilijk te zeggen, omdat mensen anoniem berichten kunnen plaatsen, zegt onderzoeker Sal Hagen van de Universiteit van Amsterdam.

Hetzelfde geldt voor de /pol/-pagina van 4chan, dat meer gebruikers heeft. Niet alleen het manifest van de pleger van de aanslag in El Paso, Texas, werd er gedeeld. Na de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij 51 mensen om het leven kwamen, prezen Nederlanders daar de schutter.

Volgens de Volkskrant schreef een Nederlander na de aanslag in een tram in Utrecht op 4chan: “Alsjeblieft tien doden, we hebben een terroristische aanslag nodig. Fuck de linkse mensen in de stad.” In het verleden werd op het forum ook gedreigd met schietpartijen op scholen in Leiden en Breda.

Discussies over Baudet en Wilders

In de /pol/-sectie van 4chan worden iedere maand zo’n 4 miljoen berichten geplaatst door mensen van over de hele wereld. Tussen de 25.000 en 50.000 daarvan zijn afkomstig van Nederlandse IP-adressen, zeggen de onderzoekers van OILab.
Zij reageren meestal in discussies over internationale politiek, maar hebben het soms ook over Nederlandse zaken. Zo worden er af en toe discussies opgestart over PVV-leider Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Vooral rond de Nederlandse verkiezingen waren dat soort onderwerpen terug te vinden op 4chan.

De gebruikers van het forum doen meestal alsof ze de haatvolle berichten niet echt zo bedoelen. “Ze doen alsof het maar grappen en grollen zijn, maar de meeste berichten zijn wel degelijk serieus bedoeld”, zegt onderzoeker Hagen. Het gaat vaak om kritiek op immigratie, maar ook om ronduit nazistische berichten.
Hij benadrukt wel dat de Nederlandse inbreng op deze sites relatief klein is. Het merendeel van de gebruikers is Amerikaans.

Van 8chan naar 4chan

8chan werd opgericht als vrijplaats voor radicale meningen. De oprichter van het forum, vond dat er op 4chan te veel regels golden, maar wil inmiddels ook de site uit de lucht wordt gehaald. Na de schietpartij in Texas is er in de VS zoveel kritiek op 8chan dat de eigenaar van de site zich moet verantwoorden voor het Congres. Internetbedrijven hebben de samenwerking met de website opgezegd, waardoor het voor 8chan moeilijker is om in de lucht te blijven.

Buitenlandse experts verwachten dat een deel van de gebruikers van 8chan daarom naar 4chan zal vertrekken.