Misdaad

Luxe villa en bitcoins: dit is Dream or Donate-eigenaar Robert-Jan Mastenbroek

Gebruikers vrezen dat ze zijn opgelicht door crowdfundingplatform Dream or Donate. Eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt te zijn gehackt en belooft het verdwenen geld terug te storten. Mastenbroek blijkt een eigenzinnige man die al vaker in opspraak kwam.

‘Broer Rasta’, zo wil Mastenbroek vanaf nu genoemd worden. Zijn oude naam gebruikt hij niet meer, vertelt hij alle media die hem woensdag benaderen. Op zijn website dreamordonate.nl werd geld ingezameld voor persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld medische behandelingen in het buitenland, een laatste wens voor mensen met een ziekte of begrafenissen.

Honderdduizenden euro’s verdwenen

Gebruikers zeggen dat er voor honderdduizenden euro’s aan donaties uitstonden via de website, maar sinds woensdagochtend is de website van Dream or Donate plotseling niet meer bereikbaar. Ook het Facebookaccount blijkt verwijderd. Alleen al bij de redactie van Hart van Nederland zijn tientallen meldingen binnengekomen van ongeruste mensen die vrezen hun opgehaalde geld kwijt te zijn.

Lees ook: Gebruikers bang voor oplichting door crowdfundingsite: ‘Het geld is heel hard nodig’

Zelf geeft Mastenbroek aan dat zijn website gehackt is en dat de hackers de ingezamelde bedragen hebben verhoogd, waardoor een verkeerd beeld is ontstaan van het geld dat de site in beheer had. “Het komt goed, iedereen krijgt zijn geld terug”, zegt hij tegen het AD.

Mastenbroek wil geen aangifte doen tegen de hackers, omdat hij denkt dat de politie de hackers niet kan achterhalen. Tegen RTL Nieuws zegt hij: “Ze maken gebruik van andere IP-adressen, vpn’s en bitcoin.” Mastenbroek denkt dat een ‘internationale criminele bende’ achter hem aan zit, omdat hij veel geld bezit.

Twijfelachtige verklaring

Crowdfundingsadviseur Gijsbert Koren geloof niets van het hack-verhaal van Mastenbroek. “Ik dacht eerst ook dat er iets mis zou kunnen zijn met de server, maar ik zag dat de site ook is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat ook de Facebookpagina is verdwenen.”

Robert-Jan Mastenbroek kwam al eerder in opspraak omdat hij zichzelf wel erg rijkelijk beloonde. Van iedere gedoneerde op de doneerwebsite ging er vijf cent naar Mastenbroek. Bovendien waren de transactiekosten in vergelijking met soortgelijke sites vrij hoog. De SP stelde er eerder dit jaar Kamervragen over en ook Quote bracht de schimmige praktijken aan het licht.

Robert-Jan Mastenbroek woont in superluxe villa

Opvallend is dat ‘Broer Rasta’ een villa bezit met een waarde van bijna een miljoen euro. Het zou gaan om een prachtige woonboerderij die hij recentelijk heeft gekocht. Mastenbroek vertelt aan RTL Nieuws dat hij 6,5 ton cash heeft afgerekend met bitcoins.

In een verklaring belooft Mastenbroek de dure woonboerderij met zwembad en paarden te verkopen, en daarvan de gedupeerden hun geld terug te betalen.

Journalist Daniël Verlaan heeft de beschikking over een opmerkelijk video van Mastenbroek. Daarin zegt hij al filmend op het erf van zijn boerderij dat mensen kunnen investeren in een ‘eerlijke munt’ die hij heeft opgericht met zijn broer ‘Rasta Rasta’. “Dan krijg je je rente live uitbetaald via een chip.”

Het is onduidelijk of de gedupeerden hun geld ooit nog terugzien.