Misdaad

Limburg op vier plekken in top 10 onveiligste gemeenten van Nederland

Vier Limburgse gemeenten staan in de top 10 van de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD. Niet eerder stonden zoveel Limburgse gemeenten zo hoog in de lijst van onveilige gemeenten.

Naast Heerlen (4) en Maastricht (5), die vorig jaar ook bij de tien onveiligste gemeenten hoorden, zijn dat Sittard-Geleen (7) en Roermond (9). In deze vier gemeenten daalde weliswaar het totaal aantal aangiften van misdrijven. In drie van de vier gemeenten waren er wel méér overvallen en in Roermond werd fors meer ingebroken. Voor de gehele provincie Limburg geldt dat het aantal woninginbraken is toegenomen, tegen de landelijke trend in, net als in Friesland en Groningen.

Dinkelland het veiligst

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland, gevolgd door Eindhoven en Rotterdam. Dinkelland in Twente is het veiligst, zo meldt de krant.

Lees ook: Rolexbende slaat weer toe in Amsterdam

Ook in Amsterdam daalden de misdaadcijfers, maar er waren wel 23 procent meer overvallen. “Aandachtspunt is de stijging van het aantal overvallen, met name op maaltijdbezorgers”, zegt politiewoordvoerder Jean Fransman in het AD. In 2017 werden nog 17 koeriers beroofd, in 2018 waren dat er 43.

Chileense inbrekersbende

Diemen is van plek 26 naar plek 8 gestegen. In de buurgemeente van Amsterdam nam het aantal woninginbraken toe, vooral door een bende Chileense inbrekers. Na hun arrestatie nam het aantal inbraken weer duidelijk af.

Lees ook: Zo vaak werd er vorig jaar ingebroken in jouw woonplaats

Uit cijfers van de politie blijkt al dat er ten opzichte van 2017 13 procent minder woninginbraken waren in heel Nederland en dat steeds minder mensen slachtoffer zijn van zakkenrollers. In 2018 waren er 4 procent meer overvallen. Dat geldt niet alleen voor veel grote steden, maar ook in middelgrote gemeentes met tussen de 50.000 en 100.000 inwoners waren er 8 procent meer overvallen.

ANP