112

Twee lichamen gevonden in stuurhut gezonken viskotter Urk

Duikers van de marine hebben twee lichamen aangetroffen in de stuurhut van de UK 165, de gezonken viskotter uit Urk. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om de twee bemanningsleden.

Beide lichamen zijn geborgen. “Voor 100% zekerheid dat dit de vermisten zijn, vindt vanmiddag identificatie van de lichamen plaats”, meldt de Landelijke Eenheid op Twitter.

Einde aan onzekerheid

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker is opgelucht dat er met de vondst van de twee lichamen een einde is gekomen aan de ‘knagende onzekerheid’ voor de familie. Hoewel de lichamen nog geïdentificeerd moeten worden.

“Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances over brengen aan de families. Ik hoop dat de lichamen na identificatie en onderzoek zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot”, zegt Bakker.

De vlag bij het gemeentehuis zal vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok hangen. Ook andere instanties wordt gevraagd dit te doen.

Bakker heeft ook een woord van dank aan iedereen die de afgelopen dagen heeft geholpen bij de zoekactie en de berging. “Er is met grote inzet en een hartverwarmende betrokkenheid gewerkt”, aldus de burgemeester.

Berging liet even op zich wachten

De vissersboot zonk donderdagochtend vroeg. Er waren twee bemanningsleden van 27 en 41 jaar aan boord. Het vaartuig werd donderdag al gelokaliseerd op de zeebodem, maar er kon niet worden gedoken vanwege onstuimig weer. Zaterdag konden marineduikers voor het eerst naar het schip duiken, zondag konden ze er voor het eerst ook naar binnen.

Schip wordt geborgen

De gezonken viskotter UK165 Lummetje zal worden geborgen. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zee en Delta weten.

Rijkswaterstaat zal toezien op deze operatie, maar de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Deze worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bergingsbedrijf. De planning wanneer een en ander moet gebeuren, wordt in de loop van komende week opgesteld. De viskotter ligt ten zuidwesten van Texel op een diepte van 12 tot 14 meter.