Politiek

Lerarenstaking op woensdag gaat toch door, voorzitter onderwijsbond stapt op

Leraren van het basis- en voortgezet onderwijs gaan komende woensdag toch staken. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) zondag laten weten.

Afgelopen vrijdag werd de staking afgeblazen nadat de bonden, werkgevers en minister Slob een overeenkomst hadden gesloten waarin staat dat het kabinet 460 miljoen euro gaat investeren in het onderwijs. De beslissing om niet te gaan staken leidde tot veel onvrede onder leerkrachten. De 460 miljoen euro is volgens hen nog niet voldoende.

Eenmalig

AOb-leden zijn vooral boos dat een groot deel van de miljoeneninvestering eenmalig is, terwijl er juist actie is gevoerd voor structurele investeringen voor een hoger salaris en minder werkdruk.

Lees ook: ‘Meer dan helft Nederlanders heeft begrip voor mogelijk nieuwe staking leraren’

Liesbeth Verheggen heeft daarop besloten op te stappen als voorzitter van de vakbond. “De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel”, oordeelt Verheggen nu. “Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden.” Dit zou ook afgesproken zijn met hoofdbestuur. “Daarom heb ik nu besloten af te treden als voorzitter van de AOb”, vertelt Verheggen.

Slob: afspraken blijven staan

Dat het onderwijs toch gaat staken, betekent niet dat de afspraken over extra geld niet doorgaan. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) “blijft staan voor onze afspraken” en zal die gewoon uitvoeren, zegt hij.

“Het doel van het akkoord is om zoveel mogelijk krachten te bundelen om het personeelstekort in het onderwijs verder aan te pakken”, zegt Slob in een eerste reactie op de draai van onderwijsbond AOb. Daar wil hij aan vasthouden.