Weer & Verkeer

Nog geen vakantievlucht te bekennen maar Lelystad heeft wel al luchtverkeersleiding

Sinds donderdagochtend heeft Lelystad Airport luchtverkeersleiding. Het is een volgende stap op weg naar uitbreiding van het vliegveld in Flevoland. Het kabinet wil Lelystad Airport uitbreiden om vakantievluchten af te handelen zodat Schiphol ontlast wordt.

De invoering van luchtverkeersleiding op Lelystad heeft vooral gevolgen voor het huidige vliegverkeer. Voortaan moeten alle piloten zich voor vertrek of landing eerst melden bij de verkeerstoren. Ook is een vliegplan noodzakelijk en moeten de veelal kleine vliegtuigen nieuwe vluchtroutes volgen.

Lees ook: Opening Lelystad Airport definitief uitgesteld

Inwerkperiode

Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) landen voorlopig nog een vakantievluchten op Lelystad. De politiek in Den Haag moet nog een hele reeks beslissingen nemen voordat het zover is. Toch is op Lelystad Airport alvast luchtverkeersleiding ingesteld zodat de 24 medewerkers die de toren bemannen zich kunnen inwerken.

De inwerkperiode is nodig om klaar te zijn mocht de eerste vakantievlucht in de loop van 2020 landen.

Lees ook: Brussel geeft groen licht voor Lelystad

De luchtverkeersleiding op Lelystad Airport richt zich op de eerste en laatste fase van een vlucht. De centrale verkeersleiding op Schiphol Oost leidt de vliegtuigen richting de aanvliegroutes van Lelystad. En kort na vertrek neemt neemt de centrale verkeersleiding de vliegtuigen over voor verdere begeleiding.

Beeld: Bennie91, onder Creative Commons