Gezondheid

Landelijke dag tegen pesten: 'Coco kapot gemaakt door stelselmatig pesten'

In iedere schoolklas worden naar schatting 2 of 3 leerlingen gepest en 1 op de 5 jongeren is slachtoffer van pesten online. Voor heel veel Nederlanders is pesten dus aan de orde van de dag. Vandaag is de Landelijke dag tegen Pesten, om aandacht te vragen voor dit probleem.

Dat pesten je hele leven op z’n kop kan zetten, weet ook de 25-jarige Coco Kilian. Op de middelbare school werd zij het slachtoffer pesten. Door een voormalig schoolgenootje werd zij gepest, dat meisje zette vrienden van Coco tegen haar op via social media, door ze nare berichten te sturen. De gevolgen daarvan waren groot: ze voelde zich buitengesloten en kreeg zelfs lichamelijke klachten door de stress. Een tijdlang kon ze hierdoor niet naar school.

Hele gezin lijdt eronder

Dat Coco gepest werd, had ook gevolgen voor de rest van het gezin. Moeder Willeke van Lavieren vertelt: ”Doordat ik Coco regelmatig op moest halen van school, als het echt niet meer ging, kreeg ik ook problemen op mijn werk. Uiteindelijk is mijn contract niet verlengd en dat is voor een alleenstaande moeder nogal een ding. Ook mijn zoon heeft later aangegeven dat hij mij best heeft gemist in de periode dat Coco gepest werd. Ik was veel met haar bezig en heb daar helemaal niet bij stilgestaan.”

Coco en Willeke vertellen hun verhaal om te laten zien wat voor gevolgen pesten kan hebben, maar ook om te laten zien dat het ook weer beter kan gaan daarna. ”Met ons gaat het allebei weer goed. Coco heeft af en toe nog wel last van onzekerheden en ze vertrouwt mensen minder snel. Ook haar zelfbeeld is af en toe negatief. Maar het gaat over het algemeen een stuk beter met ons allebei”, zegt Willeke.