Lifestyle & Entertainment

Laatste Star Wars-film in première: eerste reacties overwegend positief

Vanaf vandaag draait Star Wars: The Rise of Skywalker in de bioscoop. Als we Disney mogen geloven, is dit negende deel binnen de wereldberoemde filmreeks voorlopig de laatste Star Wars-film die gaat uitkomen. De fans van het eerste uur zagen hem vanochtend al.

We beloven plechtig: de twee alinea’s die nu volgen zijn vrij van spoilers.

Met The Rise of Skywalker komt er een eind aan de filmserie die ruim veertig jaar geleden werd gestart. In 1977 kwam de eerste Star Wars-film uit, chronologisch gezien het vierde deel binnen de saga. Het verhaal is opgebouwd als sprookje, met een duidelijke goede en slechte kant. Of, om in Star Wars-termen te blijven: de light side en de dark side.

Hoewel Disney aanvankelijk van plan was om de komende jaren veel meer Star Wars-films uit te brengen, heeft het bedrijf kortgeleden aangekondigd dat The Rise of Skywalker voorlopig de laatste is. Wel scoort Disney hoge ogen met de allereerste live action serie rond de populaire ruimtereeks, The Mandalorian. Die serie werd gelijktijdig gelanceerd met Disney’s eigen streamingdienst Disney +.

Wat vinden fans van de laatste Star Wars-film?

Een van de bezoekers is volledig gekleed als stormtrooper. “Het was precies zoals ik had verwacht. Jammer, the empire is wederom verslagen”, reageert hij. “Ik had liever gezien dat the empire zou winnen, maar ja.”

Een andere Star Wars-fan vond de film toch beter dan verwacht. “Er zaten wel een aantal herhalingen in van eerdere films, maar dat werd wel goed gedaan.” Als hem gevraagd wordt hoeveel sterren de film mag krijgen op schaal van een tot vijf, hoeft hij niet lang na te denken: “Vijf!”

Een derde bezoeker vond het “een enorme rollercoaster”. “Ik moet even ademhalen, want het was intens. En ik heb ook wel heel veel gehuild.” Toch is ze blij met het eindresultaat. “Hoeveel sterren ik zou geven? Vier, want het wat mij betreft niet de beste.”