Gezondheid

Kwart Nederlanders neemt weleens melatonine

Vijfhonderd artsen in Nederland waarschuwen voor het gebruik van melatonine. Het pilletje wordt vaak genomen om makkelijker in slaap te komen en is gewoon bij de drogist te koop. Maar door verkeerd gebruik kan het een averechts effect hebben: je biologische klok verschuift en je slaapt alleen maar slechter. Daarom willen die artsen dat melatonine in de toekomst alleen op doktersrecept in de apotheek verkrijgbaar is.

Heeft Nederland slaapproblemen waardoor soms een melatoninepil nodig is? Wij vroegen het ons Wat Vindt Nederland-panel. Ruim 60% slaapt heerlijk en heeft er geen last van. Maar bijna 40% vindt het soms wel lastig om in slaap te komen. Ruim 75% zegt nooit melatonine te gebruiken, dus 25% procent neemt weleens zo’n pil.

Alternatieve slaapmiddelen

Maar stel dat je niet naar ‘de pillen’ grijpt, hoe kom je dan in slaap? We maakten een top 3 van meest gebruikte ‘inslaapmethodes’. Op nummer 3: de telefoon. Bijna 10% valt daarmee in slaap, of probeert dat. Televisie kijken staat op nummer 2, dat doet 15%. En, opvallend genoeg op nummer 1: de meesten doen helemaal niets. Blijkbaar weet ruim 30% niet wat te doen, zij wachten gewoon tot ze in slaap vallen.