Dieren

Koppige ooievaars bouwen opnieuw nest op bovenleiding De Lutte

Het gaat wel iets meer moeite kosten om de twee verliefde ooievaars te verjagen van hun gekozen plekje bovenop de bovenleiding bij het spoor in De Lutte. ProRail had het nest van de twee vogels eerder al een keer verwijderd, maar dat heeft niet veel indruk gemaakt op het duo.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn de vogels weer druk bezig om hun nest op te bouwen. De twee vliegen op en aan om het nest te verstevigen. Nadat het nest de eerste keer was weg gehaald zijn de vogels in de buurt gebleven van het Overijsselse dorp. Ooievaars bouwen graag hun nesten op menselijke bouwwerken. Op het eerste gezicht is het grappig dat de vogels op dezelfde plaats hun nest bouwen maar het is niet geheel ongevaarlijk.

Gevaar voor mens en dier

Een volwaardig ooievaarsnest kan zo’n 130 kilo wegen en als dat gevaarte naar beneden valt kan dat gevaar opleveren voor mens en dier.

ProRail is inmiddels opnieuw op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in De Lutte. Zij houden de situatie nauw in de gaten en gaan het nest opnieuw verwijderen als het gevaarlijk wordt.

De ooievaar is een beschermende vogel. Eigenlijk mag je ze niet eens verstoren maar als het gevaarlijk wordt mag je het nest wel verwijderen.¬†Midden jaren ’70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Door een reddingsprogramma van de Vogelbescherming komt de vogel inmiddels niet meer voor op de rode lijst.