Op koopjesjacht met Black Friday? Webwinkels misleiden je met nepaanbiedingen

Korting, korting en nóg meer korting: overal wordt al flink geadverteerd voor Black Friday. Bij veel winkels en webshops kun je de hele week al voordelig inkopen doen. Dat is althans wat je wordt voorgehouden.

De Consumentenbond heeft ontdekt dat tussen de spectaculaire kortingen regelmatig nepaanbiedingen zitten. De vaak doorgestreepte ‘van-prijs’ werd door de winkels zelden gerekend. Dat is volgens de Consumentenbond prijsmisleiding en in strijd met de wet.

Zo word je opgelicht

Zo deed Wehkamp een elektrische tandenborstel in de aanbieding ‘van’ €279,99 voor €149. In werkelijkheid kostte de tandenborstel al maanden €149 en zelfs een keer €139.

Ook de korting die JBL.nl voorspiegelt op zijn bluetoothspeaker JBL Xtreme 2 (van €299 voor €223) is niet wat het lijkt. In de drie maanden voor de aanbieding, was de speaker nooit duurder dan €244, en vijf weken lang kostte hij zelfs €229. Een korting van 3 procent in plaats van 25 procent.

In totaal onderzocht de Consumentenbond de afgelopen maanden bij honderd webwinkels de prijzen. Bij 39 winkels werden minstens vijf nepaanbiedingen gevonden.

Wat kan ik doen tegen deze misleiding?

Van de webwinkels die zich schuldig maakten aan prijsmisleiding, gingen er zeven ook al de mist in bij eerdere onderzoeken. Wehkamp is één van de hardnekkigste overtreders, aldus de Consumentenbond. Net als voorgaande jaren betuigt het warenhuis spijt en belooft het stappen te ondernemen.

Lees ook: Online shoppen voor de feestdagen? Zo herken je nep-webshops

Mooie aanbieding gezien? Je kunt zelf niet gelijk zien of je te maken hebt met een misleidende korting. De Consumentenbond adviseert om prijzen te vergelijken met die in andere webwinkels. Een adviesprijs zegt volgens de bond niet zoveel, want die ligt vrijwel altijd hoger dan de gehanteerde verkoopprijs.

Wat is Black Friday?

Black Friday is een commercieel feest op de dag na Thanksgiving. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika. Komende vrijdag is het Black Friday en ook op Cyber Monday, de maandag erna, worden de prijzen verlaagd. Bij de meeste winkels is het de hele week al kortingshoppen.