Lifestyle & Entertainment

Sweet Sixteen: koning fotografeert Amalia voor verjaardag

Het is feest op paleis Huis ten Bosch. Amalia blaast 16 kaarsjes uit en haar vader, koning Willem-Alexander, heeft haar ter gelegenheid zelfs vastgelegd. Hij maakte van zijn oudste dochter een foto in de achtertuin van het paleis in Den Haag.

Máxima en Willem-Alexander lieten deze week al weten uit te kijken naar haar verjaardag. De koningin zei heel trots te zijn op haar dochter “Een fantastische dochter en vriendin.” Ook de koning glundert als hij naar Amalia wordt gevraagd: “Een fantastisch meisje dat een jonge vrouw begint te worden.”

Lees ook: Koninklijke portretten op postzegels gedrukt

Hoe ze het precies gaat vieren en welk cadeau de jarige Amalia krijgt is vooralsnog gissen. Máxima zei eerder dat Amalia het nu zo druk heeft in de vijfde klas van het Chr. Gymnasium Sorghvliet dat er geen ‘groots’ feest is gepland. “Ze heeft binnenkort weer een proefwerkweek en dat betekent hard aanpoten”, vertelt Sandra Schuurhof, verslaggever Koninklijk Huis voor SBS6.

Repeteren musical

“Dinsdag heeft Amalia ook nog de uitvoering van de door haar zelf geschreven en geregisseerde musical ‘Het Kerstklooster’ in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, met Trijntje Oosterhuis in de hoofdrol. Daar zijn ze druk voor aan het repeteren. Dus heel veel tijd om groots uit te pakken heeft de prinses niet.”

Sandra: “Willem-Alexander kreeg wel een brommer toen hij 16 werd van zijn opa prins Bernhard. Beatrix vond het niets, maar Willem-Alexander genoot van zijn nieuw verworven vrijheid. We leven wel in een andere tijd, en voor de beveiligers die haar overal volgen is een prinses op een scooter lastiger dan een prinses op een fiets.”

1,5 miljoen salaris

Voor Amalia verandert er niet veel nu ze 16 is. Haar 18e verjaardag heeft veel meer impact. “Dan wordt ze lid van de Raad van State en maakt officieel aanspraak op de troon, mocht haar vader overlijden. Ook ontvangst ze dan een salaris en onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro. Ze zal dan wat vaker publiekelijk te zien zijn.”

Lees ook: Zomerse fotosessie koninklijke familie

Nu zien we Amalia maar weinig. Soms op onverwachte momenten, zoals bij een sportevenement, en natuurlijk bij de jaarlijkse fotomomenten in Lech en in de zomer bij haar huis. Vaste prik is Koningsdag. Daar gaf ze dit jaar haar eerste interview. Daarin was ze heel openhartig en vertelde ze tegen SBS en RTL dat het “af en toe heel onwerkelijk is om te realiseren dat dit mijn leven is.”

Bekijk het interview hieronder:

Foto: Koninklijkhuis.nl