Opmerkelijk

Tooske (81) durft het de koning best te vertellen: 'ik heb bewust de digitale boot gemist'

Een heerlijke verrassing voor de 81-jarige Tooske Welling uit Venlo. Dinsdag kreeg ze bezoek van koning Willem-Alexander. Tooske maakt gebruik van het ‘digitaal informatiepunt’ in Venlo. En dat maakte de koning nieuwsgierig.

Bij een ‘digitaal informatiepunt’¬†worden ouderen en laaggeletterden ondersteunt bij digitaal contact met de overheid, genaamd ‘de Digitale Overheid’. Het bezoek was georganiseerd om¬†aandacht te besteden aan de inspanningen van bibliotheken, het ministerie van BZK en publieke hulpdiensten.

Tooske was verrast de koning aan te treffen. “Het was echt een verrassing, een hele fijne,” reageert Tooske glunderend bij de gedachte aan de plotselinge komst. “Ik ben iemand die mensen aanraakt, maar een koning kun je natuurlijk niet op zijn arm kloppen.”

Alle overheidszaken in de bieb

Vragen bij de helpdesk kunnen gaan om alle overheidszaken, zoals zorgvoorzieningen, rijbewijzen en belastingen. Het informatiepunt in Venlo is sinds juli open. Er wordt veel gebruik gemaakt van de vijftien punten in Nederland gemaakt. Daarom hoopt het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat er meer van dit soort punten bij komen in Nederland.

De reden dat Tooske bij de bibliotheek langsgaat voor hulp is voor haar heel makkelijk. “Hier is er iemand bij me. Wanneer ik thuis bel, begrijp ik het soms nog steeds niet.”

Tooske legt haar situatie aan de koning uit. “Als uw moeder naar u toekomt en zegt ‘moet je eens luisteren, ik wil dat doen maar weet niet hoe’ en je legt het vijftig keer uit maar daarna vraagt ze het nog, dan denk je ook jeetje.” De koning moet lachen en reageert: “Al dat geduld gaat dan toch een keer weg.”

Digitale boot gemist

Haar kinderen wil Tooske zo langzamerhand ook niet meer om hulp vragen. “Je denkt: voor deze vraag heb ik mijn kinderen, maar voor hen wordt het ook vervelend. Je komt op bezoek en hebt alweer een vraag over die misselijkmakende computer.”

Tooske legt uit hoe het geheugenverlies bij ouderen volgens haar werkt. “Wanneer ik minder onder de mensen kom, kan ik direct minder onthouden.” In de bibliotheek komt ze altijd mensen tegen. De koning waagt het om Tooske toch even te vragen of ze de digitale boot heeft gemist. “Ja, maar totaal bewust. Ik moet er niets van weten.”