Dieren

Konijnenopvang De Lutte moet weg, waar moeten Maaike's 40 konijnen naartoe?

Op 1 januari 2020 is het over en sluiten voor Konijnenopvang Maaike in De Lutte. Althans, op de huidige locatie. Na slechts één klacht van de overburen moeten ze vertrekken. Eigenaresse Maaike Olde Monnikhof zit met de handen in het haar.

De opvang is dringend op zoek naar een nieuwe locatie. De huidige opvang zit bij haar aan huis. In de tuin staat het vol met hokken en hekken. Maar het vinden van een nieuwe locatie gaat nog niet zo gemakkelijk. Deze moet voldoen aan allemaal specifieke regels. Via familie hebben ze een ‘noodopvang’ weten te regelen. Maar hoe sympathiek dat aanbod ook is, het is verre van ideaal. Het gaat namelijk om een varkensschuur, volgens Maaike niet geschikt voor de opvang van konijnen.

Klacht van overburen

Is het de lucht van de vele dieren? Nee, daar gaat het de overburen niet om. Het probleem zit hem in het geluid van bezoekers die met name in het weekend langskomen. Ook zeggen ze last te hebben van het legen van de kliko. “We hebben direct nadat de overbuurman heeft geklaagd maatregelen genomen. Maar dit heeft niks uitgehaald. Een gesprek met de gemeentehandhaving en een brief aan de overburen ook niet. Daar kwam een heel minimaal antwoord op terug”, aldus Maaike.

De overbuurman is benaderd voor een reactie. Hij heeft geen behoefte om voor de camera te reageren. Wel kan hij bevestigen dat hij last heeft van de geluiden van bezoekers en de vuilcontainer.

Direct controle in januari

Niet alleen de opvang gaat verplaatsen, “we willen zelf ook gaan verhuizen”. Want: “We zijn er echt helemaal klaar mee. Als het om katten of honden gaat, is het makkelijk. Maar konijnen zijn zulke ondergewaardeerde dieren.” Eigenlijk moest de opvang in oktober al weg zijn, maar ze hebben uitstel gekregen van de gemeente. Daar is Maaike blij mee, maar verder is ze van mening dat ze maar weinig medewerking krijgt.

Met dat standpunt is de gemeente het niet eens. Wethouder Jaimi van Essen zegt tegen Hart van Nederland dat de konijnenopvang lang genoeg de tijd heeft gehad om een nieuwe locatie te vinden. Ook heeft de gemeente volgens hem geholpen met het vinden van een andere plek. De klachten van de buren zijn bij hem bekend.

Handtekeningenactie voor konijnenopvang

Maaike is een handtekeningenactie begonnen. Hiermee hoopt ze wel de steun van de gemeente te krijgen. Ze verwacht in januari direct controle te krijgen op het huidige adres. Daarom is de noodzaak des te groter snel een nieuwe locatie te vinden. Maar of dat gaat lukken, is nog maar de vraag…